Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Gyorsinterjú a Red Bull Air Race világbajnok magyar csapatvezetőjével

2017. július 01. - Hölgypilota

Harmadik éve Szalontai Zsuzsa segíti a német Matthias Dolderert a Red Bull gyorsasági repülőversenyben. A hétvégén Zsuzsa újabb budapesti futamgyőzelmet kért a világbajnok pilótától.

zs1_1.jpg

Tegnap délután a tököli repülőtéren a boxutcában találkoztunk. Először azt kérdeztem tőle, hogy került az MD21 teambe. Zsuzsa több mint 15 éve dolgozik a motorsportban, a Formula 1-ben Timo Glock csapatának volt a tagja.

dolderer_kozonseg1.jpg

Amikor Timo az DTM-re váltott, akkor 20 helyett már csak 8 futam lett egy évben, így maradt Zsuzsának ideje, Matthias pedig pont segítőt keresett. Jelenleg Szalontai Zsuzsa mindkettejüknek dolgozik.

dolderer_zsuzsa11.jpg

Zsuzsa szervezi az MD21 Race Team mindennapi életét, teremti meg menedzserként a nyugodt körülményeket Matthias Dolderer világbajnoknak, hogy ő csak a versenyekre tudjon összpontosítani.

zs5.jpg

Tavaly elmesélhetetlen élmény volt világbajnoknak lenni, mosolyog, főleg az első 10 percben, hiszen Matthias az utolsó futamon nyerte el a címet. Aztán Zsuzsát elragadta a munka, jöttek a telefonok, igazán egy nap múlva értette meg, hogy mi történt, isteni szuper érzés volt.

zs6_1.jpg

Mi változott azóta, hiszen az idei versenyeken még nem sikerült nyerni, kérdeztem. Kicsin múlik a győzelem és nem volt szerencsénk, mosolygott, Matthias mind a három idei futamot meg tudta volna nyerni. Legutóbb Japánban ő repülte a legjobb időt, ha a szél nem nyomja neki a kaput a szárnyának, akkor nem kap büntetést, akkor nem Joshi Muroja nyer.

zs4.jpg

Japánban nem volt szerencséje, de mondtam is neki, hogy Budapesten az én futamomnál, akárhogy fúj a szél, nyernie kell, úgy, mint tavaly. Délután a szabadedzésen a bólogató kapuk ellenére bloggerként én is a világbajnokot láttam a legbiztosabbnak, Zsuzsa bólint rá egyet, a Repülni JÓ videót is készített a fehér versenygép repüléséről a Duna felett.

Zsuzsa elmondta, a repülőgép szárnyvége a behelyezkedéstől függően 10 centiméter és 2 méter közötti távolságra repül el a kapu mellett.  Kérdezem, extrém körülményekre, nagy szélre lehet-e egyáltalán készülni? Mentálisan kell, válaszolja, és szerinte Matthias a legnyugodtabb az egész mezőnyben, az ő idegei bírják legjobban az extrém időváltozást, ez a titka.

zs2_1.jpg

Matthias a Lánchíd alatt szeretne a verseny során a pályára berepülni, nem úgy, mint ma, amikor az időjárás ezt nem engedte meg. Szurkoljatok nekünk, hogy már holnap támogasson bennünket a szép idő, zárta a beszélgetést Zsuzsa.

zs7.jpg

Budapest Szalontai Zsuzsa futama. Drukkoljunk neki. Hajrá Matthias, hajrá Zsuzsa!

Utóirat: Sajnos nem nyert Zsuzsa futamán a világbajnok - részletek a bejegyzésben.

Második és harmadik fotó tegnap készült, többi Red Bull Air Race

süti beállítások módosítása