Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Red Bull Air Race vízen, földön, levegőben

2018. június 27. - Hölgypilota

Izgalmas volt a helyszínen a hétvégén a Red Bull Air Race budapesti futama és a hozzá kapcsolódó egyéb betét programok, képtáram és néhány videó róla.

1_366.jpg

Mind a 14 mester pilóta a Lánchíd alatt átrepülve kezdte a légi kapuk átrepülését vagy kerülgetését. Átlagban egy-egy versenyző a három nap során 10 alkalommal repült át a híd alatt, fantasztikus biztonsággal.
0_320.jpg

Margit hídnál volt az első visszaforduló, amit a repülőgépek sokszor 200 méter fölé repülve teljesítettek. A tavalyi világbajnok, a japán Yoshi Muroya itt annyira igyekezett, hogy jelentősen túllépte a megengedett 10 G erőt, ezzel egyből kizárta magát a versenyből. A saját súlyának több mint 12-szeresét érezte és birta ki, még ha csak egy másodpercre is.

2_351.jpg

Lesben álló fotósok. A Parlament előtt a levegőben a győztes cseh Martin Sonka, a Parlament lépcsőjén és sok helyen a Duna mindkét partján cseh zászlóval szurkolt  neki nem hiába népes rajongótábora.

3_350.jpg

A repülőgépek festése is követi a divatot, nekem ez a dizájn, Matt Hall ausztrál versenyző gépén tetszett a legjobban, ő harmadik lett a futamon.

4_335.jpg

A verseny végén többek között beköszönt Pápáról ez a C-17 nehéz katonai szállítógép, először szinte állt a levegőben, mikor átrepült a Duna felett, majd bemutatott egy gyors áthúzást is, meglepően halkan. Videót is készítettünk róla.

4_334.jpg

Vasárnap délben igazi népünnepély volt a Dunán, amikor a sportolók közelről elevezhettek a pályán felállított 25 méter magas jellegzetes Red Bull kapuk mellett. A verseny szokatlan volt abban is, hogy a pilóták összesen csak két alkalommal  mentek neki szárnnyal a kapunak, így a közönség alig tapsolhatta meg a kapuállító személyzet profi gyorsaságát.9_152.jpg

Itt a cumi járat. Nem lehet elég korán kezdeni a gyerekekkel a repülés megszerettetését.

6_276.jpg

Előttünk a jövő, amikor majd sugárhajtású hátizsákkal mehetünk esetleg munkába vagy weekendre. Az ausztrál feltaláló Jet Pack Man a Duna fölött repkedett iszonyatos gyorsasággal és biztonsággal, amit csak a videónkban tudunk élményben visszaadni.

hp1_8.jpg

A helikopterben a győztes pilóták érkeznek a közönség találkozóra. A másodikról még nem szóltam, aki a francia Mika Brageot, életében először jutott be a legjobb négy közé és egyből dobogós lett. A Red Bull Air Race versenyreptér Tökölön volt, ez a helikopter volt a légi összeköttetés a pálya és Tököl között.

besenyei.jpg

A képen az örökifjú Besenyei Péter műrepülő világbajnok, a Red Bull Air Race keresztapja, aki már nem versenyez, de a Lánchídnál tartott sajtótájékoztatón újabb titkokat árult el a verseny történetéből. Részletek a videónkon

süti beállítások módosítása