Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hurrikánvadász pilótanők

2019. október 01. - Hölgypilota

Míg a kereskedelmi repülőgépek messziről elkerülik a légköri viharokat addig a hurrikánvadász repülőgépek nemcsak megközelítik, hanem bele is repülnek, hogy adatokat gyűjtsenek róla. 

hu12.jpg

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal a veszélyes feladatra speciálisan kiképzett repülőgépeket és pilótákat alkalmaz. A szervezet Gulfstream IV típusú repülőgépére először a Dorian hurrikán megfigyelésére osztottak be egyszerre három hölgypilótát. A közel hét órás repülés alatt a műszerekkel telerakott utastérben viszont csak férfiakból állt az a csapat, akik az összegyűjtött adatokat értékelték.

hu9.jpg

hu6.jpgA Gulfstream IV típusú különlegesen kialakított repülőgép 13-14 km magasságban repül. Olyan légköri adatokat gyűjt, amelyek alapján előre lehet jelezni a 2-300/km/óra szélsebességű óriási pusztítást okozó viharok mozgásának irányát. Ehhez a viharzóna belsejébe adatgyűjtő szondákat dobnak le a repülőgép alján levő lyukakon át. A szondák által közvetített adatokat a gépen dolgozó személyzet, köztük a meteorológus, az operátorok és a földön levő hurrikánközpont kiértékeli.hu5.jpg

A biztonságos repülést a repülőgépen levő három radar is segíti. Egyik radar a gép előtt, egy 360 fokban a gép körüli és egy a gép mögötti állapotot mutatja. A kapitánynak szüksége is van erre, amikor a magas légtérben kialakuló hurrikánokat, tájfunokat, trópusi ciklonokat nemcsak fölülről közelíti meg és körbe repüli, hanem a kisebbekbe bele is repül.hu2.jpg

A különlegesen kiképzett pilótanők mindegyike több ezer órát repült már és még akkor sem esnek pánikba, ha hirtelen több száz métert zuhannak. hu10.jpg

Nagyon fontos munkát végeznek, mert emberek százezreinek élete és sorsa múlhat azon, hogy milyen a viharok előrejelzése.

hu11.jpg

Korábban írtunk egy hölgyről, aki Félix Baumgartner előtt már 2002-ben készült a sztratoszféra űrugrásra. És írtunk arról is, hogy a Siemens eAircraft részlegként ismert elektromos és hibrid légi hajtásrendszereket fejlesztő üzletága a Rolls-Royce-hoz került.

A bejegyzés trackback címe:

https://holgypilota.blog.hu/api/trackback/id/tr4715050890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.