Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Melissa a Sikorsky berepülő pilótája

2021. december 02. - Hölgypilota

Harci helikopter pilótaként bejárta a világot, majd olajfúró platformokra repült, több mint 10 éve pedig a Sikorsky berepülő pilótája egyetlen nőként. female_pilot55.jpg

Melissa Mathiasen két legnagyobb repülős élménye a gyerekkorhoz kapcsolódik. Négy éves kislány volt, amikor egy katonai helikopter szállt le házuk közelében. A katonák behívták a pilóta fülkébe, fejére tették a sisakot a pilótaülésben. Innen indult a katonai helikopter pilóta pályája.

india33.jpgA másik élmény egy féléves világ körüli turnén érte, ahol a Sikorsky helikopterek életmentő szerepét ünnepelték a helyi hősökkel. Civilek és katonák, akik természeti katasztrófától a jármű balesetekig sok életet mentettek meg. Indiában egy kislány megkérdezte tőle, hogy a mennybe repíti-e őket. Soha nem felejti el az apró kislány csodálkozással teli tekintetét. Ezért is vállalja a repülés élményének népszerűsítését a gyerekek és a fiatalok, többnyire lányok között.

negyedik22.jpgMár az egyetemet is a légierő támogató programjának köszönhetően végezte el, osztályelsőként első kadétként. Ezt követően harci pilótaként 20 év alatt több ezer órát repült a képen látható Sikorsky UH-60 Black Hawk helikopterrel.

black_hawk77.jpgVilágszerte konfliktusokban, többek között itt a szomszédban Boszniában is, katasztrófa-elhárítási és kábítószer-ellenes műveletekben vett részt. 

bosznia66.jpgMiután a hadsereg alezredeseként nyugdíjba vonult, Melissa nyolc évig Sikorsky S-76-os helikopterpilótaként dolgozott egy olajcégnél. Az északi sark közelében szállította a személyzetet tengeri olajfúró platformokra.

tengeri11.jpgUtána hívták a Sikorsky helikopter gyárba. A munkában az tetszett neki, hogy nemcsak egyszerű és szokásos teszt- és berepülő pilóta lehetett az általa egyébként korábban repült modernizált típusokon.

cimkep88.jpgMelissa bemutatókat repül, kiszállítja a megvásárolt helikoptert, tartja a kapcsolat az ügyfelekkel. Leginkább azt szereti, amikor a jövő helikopterével kapcsolatban becsléseket dolgoz ki, pilótaszemszögből. Ezért hívják főpilótának.platform99.jpgKorábban bemutattunk egy pilótanőt, aki a legnagyobb helikopterrel, a Sikorsky S64-el olt erdőtüzeket. A héten zajló Planet Budapest 2021 zöld rendezvény tiszteletére pedig készítettük egy videó összeállítást arról, miként szerelik a magasban áram alatt a távvezetékeket helikopterrel segített szakemberek.  

süti beállítások módosítása