Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Vonzó norvég szőkeség volt az első légitársasági pilótanő nyugaton

2022. május 14. - Hölgypilota

1969 mérföldkő volt a légitársasági repülésben. Turi Wideroe kinevezett első tisztként repülte a SAS skandináv légitársaság Convair 440 Metropolitan típusú légcsavaros gépét menetrendszerinti járaton. Első pilótanőként nyugaton a légitársasági repülésben.

turi_wideroe33cimkep.jpg

Apja híres pilótaként a nevét viselő légitársaságot alapított a harmincas években. A Wideroe légitársaság ma is repül főként norvég belföldi utakat.

embraer.jpg

Az ötvenes években szó sem lehetett arról, hogy Turi lányként belép a családi üzletbe. Ezért Turi képzőművészeti iskolába járt, majd könyvillusztrációt tanult a főiskolán. Végzettségének megfelelően könyvkiadóban helyezkedett el, díjakat is nyert a rajzaival.

dhc-3_otter33.jpg

Lélekben az alma mégsem esett messze a fájától, mert a főiskola mellett nyaranta segített az apjának a hidroplán járatokon. Mindenes volt a közel 10 személyes hidroplánon, légi kisasszonytól a csomaghordásig vitt feladatokat. Néha beült a pilóta mellé a második ülésbe, biztos vezette is a hidroplánt. Mindenesetre 25 évesen magánpilóta engedélyt szerzett 1962-ben.

otter33.jpg

1965-ben otthagyta a kiadót, a pilóta pályán tovább lépett, kereskedelmi pilótajogosítást szerzett. DHC-3 hidroplánnal majd annak kerekes változatával repült, fő állású pilóta lett a Wideroe család légitársaságában. Később két hajtóműves DHC-6 Twin Ottert is vezetett a sarkkörön túli területekre. 

otter22.jpg

Vonzó norvég szőkeségként az újságok híressé tették, manöken alakjával szenzáció vagy csodabogár volt a férfiak által uralt légitársasági pilóta világban.

turi_sas33.jpg

A SAS légitársaság marketingese emiatt fantáziát látott benne. Kivételesen lányként felvették a vállalat pilóta iskolájába, amit sikerrel elvégzett és a SAS-nál első tisztnek nevezték ki. Szoknyában ült be a pilótaülésbe első menetrend szerinti légijáratára. Addig csak a szocialista országokban vezethettek pilótanők nagyobb légitársasági repülőgépet, igy igazi szenzáció volt az első repülése.

dij33.jpg

A vállalat gyorsan amerikai promóciós turnéra küldte. Egymásnak adták a különböző tévétársaságok, a New Times cikke pedig világhírűvé tette. Ők is inkább a norvég szőke vonalat helyezték előtérbe.

amelia33.jpg

Amelia Aerhardt emlékéremmel és a világ legnagyobb pilóta kitüntetésével, a Harmon Trophy-val tisztelték meg. Utóbbit Turi megosztva kapta az Apollo 10 Hold körül járó űrhajósaival.

Turi jóval megelőzte korát, további 10 év tellett még el, amikor az első nő pilóta lehetett egy nagy amerikai légitársaságnál.

turi_wideroe33cimkep.jpg

Visszatérve Amerikából Turi haladt előre a pilóta ranglétrán. Átrakták kisebb regionális sugárhajtású gépekre, majd a hetvenes évek második felében kinevezték kapitánynak.

dc9.jpg

A karrierjében voltak anyai szünetek. Férjhez ment, két gyermeke született, de a házassága nem sikerült, elvált. Wideroe kapitány egyedül maradt a kisgyermekeivel, ezért felmondott a SAS-nál, végleg kiszállt a pilóta kabinból.

captain.jpg

Hírességként megpályázott egy riporteri ösztöndíjat és ezen a területen dolgozott tovább. Felnőttként történelem szakot is végzett az egyetemen. Nemrég pedig viaszba öntötték, így emlékeztek meg róla első légitársasági pilótanőként nyugaton. viaszbol33.jpg

A képen az egykori kapitánynő virággal a háttérben. A viaszbábú pedig nem szoknyában, hanem nadrágban emlékezteti őt a történelmi elsőségre.

otter44.jpg

Korábban sok elsőségről irtunk, köztük a szuperszonikus utasszállító Concorde első pilótanőjéről is. Ajánlom még videó összeállításunkat az idei friedrichshafeni kisgépes kiállításról.

süti beállítások módosítása