Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Orsolya grófnő volt az egyik pilótanő a Red Bull Röpnapon

2022. június 30. - Hölgypilota

Sőt nemcsak pilótanő, hanem csapatvezető és repülőgép építő is volt azon a bohókás múlt vasárnapon a Kopaszi gáton. A SAS repülőszerkezet összerakása közben beszélgettünk a box-ban. A bejegyzés végén egy rövid videónk is látható a repülésről. cimkep_8.jpg

A Red Bull Röpnap egy vidám verseny az egész világon. A csapatok egy rámpán belökik az könnyű repülőgépüket egy pilótával, aki vizet fog nemsokára. A távolságot mérik, itt a rekord a Kopaszi gáton vasárnap 18 méter volt. De a repülő alkalmatosságot  egy történetbe kell ágyazni, a felszállás előtt egyperces zenés performansz kötelező. A gép és a performansz a zsűritől pontokat kap, amik a távolsággal összeadva eldöntik a sorrendet.

sas9.jpgMiközben Orsolya festi a gépet, kérdezgetem. Az erdélyi Benedekffy grófi család vállalkozó szellemét tovább vivő Orsolya ukmukkfukk fél óra alatt döntötte el, hogy indul a Röpnapon, Egy összedobott vázlattal pályázott, őt lepte meg leginkább,  hogy megkapta a rajtengedélyt.

sas6.jpgMég soha életében nem repült hagyományosan, viszont hódeszkával ugrásban is profi. A 6 méter magas kifutóról való vízbe repülés-ugrás-zuhanást szokásos kihívásnak tartotta.

sas2.jpgA SAS két hónap alatt épült a semmiből. A grófnő bújta a könyveket, tanulta a felhajtóerő titkát, próbált, de nem sikerült olyan profit bevonnia a vállalkozásba, aki már összerakott volna a semmiből egy repülő szerkezetet.

sas3.jpgEhhez képest nem néz ki rosszul, a szárny szépen ívelt, egy kötélen vezérelhető a magassági kormány. A gép csak 50 kiló, a merevítő alumínium rudakon kívül fényvisszaverő fólia borítja a  szárny bordákat.  sas7.jpg

A futómű kihasználja a megengedett maximális magasságot, így még plusz pár méterrel fentebbről indulhat a repülés a vízbe. Orsolya a maga pehely súlyával ideálisan könnyű  pilóta, ezért osztotta magára ezt a szerepet.  

sas5.jpgA szerkezetet a 26 méter hosszú rámpán betoló többi négy csapattagnak Orsolya amerikai focit űző erős fiúkat kért fel. Tőlük várható volt a minél nagyobb sebesség elérése a kifutó rámpán. sas8.jpg

A fiúk  amerikai focicsapatának neve - Cowbells - ezért a csapat neve, a szükséges sztori meg a Gyűrűk Ura második részéből származik, amikor a varázslónak - akit Orsolya pilótaként alakít - menekülnie kell a SAS-sal.

A videónkon a helytállás. Talán a súlypont miatt nem ideális a repülés, de a SAS 11 métert ért el. 33 versenyzőből első próbálkozásra a  középmezőnyben remek eredmény, gratulálunk hozzá.

betolas.jpg

Irtunk korábban az első Red Bull Röpnapról is. A repülő szerkezetek mellett egy igazi repülőgép, méghozzá nem is akármilyen nyitotta a rendezvényt. Besenyei Péter műrepülő világbajnok kűrjének legszebb pillanatai a videónkon. A címképet és a záróképet Balla Csaba készítette, még több kép tőle az idei Red Bull Röpnapról.

süti beállítások módosítása