Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Eszkimó testvérpár légitársasága Grönlandon

2022. szeptember 27. - Hölgypilota

Mia már 24 éves korában vezérigazgató és pilóta. Anna jobbról meg nemsokára kereskedelmi pilóta lesz.

miatesoval88.jpg

Az Air Zafari légitársaságot a lányok szülei alapították több mint 10 éve. Papa és a mama is légitársasági pilóták, igy a lányok szinte bele nőttek a családi vállalkozásba. Bennszülött eszkimóként imádják Grönlandot és a repülést, elvarázsolja őket a hó és a jég világa. Másoknál hamarabb tanultak meg repülőgépet vezetni, természetes volt a karrierjük a családi vállalkozásba.

gronland99.jpg

A kis légitársaság leginkább Grönland néző túrákból élt eddig, légi taxizással kiegészítve.

kereskedelmi_pilota77.jpg

Mia apja dán származású, ezért mindkét lány Dániában szerezte meg, szerzi meg a kereskedelmi pilóta engedélyét. Mia két éve tovább képezte magát kétmotoros gépekre és légitársasági pilótának.

strafok66.jpg

A szülők főállásban a grönlandi nemzeti légitársaságnál repülnek. Ezért a Covid alatt kiszálltak az üzemeltetésből, sőt ráíratták a lányokra a cég tulajdonát is. Igy Mia lett a vezérigazgató, természetesen már kapitányi egyenruhában a légitársaság egyik nagyobb gépe előtt..

miavezer55.jpg

A járvány alatt elmaradtak a turisták, ezért Mia a filmipar és a környezetvédelem felé fordulva élte túl a válságot. Nemcsak filmeseket szállítanak a forgatásokra, de a repülőgépeikről és helikopterükről készülnek a légi felvételek is.

gep44.jpg

Mia producerként is részt vesz a filmezésben, sikerült kormánytámogatásokat is szereznie Grönland egyedülálló szépségeinek bemutatására a világnak.

gepben33.jpg

Másrészt a nehéz időben a helyieket is repültették a grönlandi városok között. Sőt a szabad helyeken iskolásokat is elvittek, hogy a gyerekek lássák felülről is szülő hazájukat. taj66.jpg

Szerencsére a Covid elmúltával visszatértek a turisták is, a sarkvidéki környezet és a jégtakaró különleges világ. A látvány sokszor örömükben megríkatja az utasokat, pilótaként Mia is velük érez pár könnycseppel a szemében.

mia22.jpg

A világ legnagyobb szigetén jobban elfogadottak a női vezetők a légi iparban és az üzleti életben, mint általában. Mia sok női vezetővel dolgozik, akik nem csodálkoznak fiatal korán és nemén. Ezért a grönlandi nők sokak számára jelzőfényt jelentenek. 

mia11.jpg

Emlékszik, mikor a családi légitársaságban pilótaként kezdett, akkor volt több mókás esete. Bár pilóta egyenruhában fogadta a külföldi turistákat, néhányan mégis megkérdezték, kegyed lesz a stewardess. De utána nem reklamáltak, hogy miért ő vezeti a repülőgépet.

anna11.jpg

Mia nagyon várja már, hogy húga is részt vállaljon a légitársaság vezetésében és pilótaként is közremüködjön. Reméli, hogy a jég fogyatkozása is lelassul a világ zöldebbé válásával.
miorszagunk22.jpg

Több bennszülöttek által alapított légitársaságról irtunk már, Alaszkát és Bahamát ajánljuk újraolvasásra. Nemrég a börgöndi légiparádén jártunk, ahol megbecsülik a régi gépeket. Rövid videónk a Míg-15 egykori vadászgépről.

süti beállítások módosítása