Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Helikopter a tengeri fúrótornyokon

2023. január 22. - Hölgypilota

Mayuri kapitány helikopterrel száll le a Mumbai előtti tengeri fúrótornyokra.

mayori11.jpg

Ő az első pilótanő Indiában, aki jogosult parancsnokként ilyen hatalmas tengeri létesítményekre repülni.

mayuri22.jpg

Mumbaitól 200 kilométerre az Indiai-óceánon sok mérföldön keresztül találhatóak a fúrótornyok.

mayori66.jpg

A kapitány naponta többnyire 7 órát repül a szárazföld és a toronyváros között, 40-50 leszállással. A fúrótornyok személyzetét szállítja a képen látható nagy helikopteren.

mayuri77.jpg

A platformokra való le-felszállásokat kézzel végzi, a szél és az eső miatt egyik sem ugyanaz. Ezt imádja benne.

mayuri44.jpg

Mayuri gyerekként ismerte és szerette meg a repülést az apja révén. A család vándorolt a bázisok között, mivel apja katonai helikopter pilótaként dolgozott. Ma már nyugdíjas és nagyon büszke a lányaira. 

mayuri55.jpg

Nem véletlen, hogy nővére is kapitány már az Indigo légitársaságnál.

mayori33.jpg

Mayuri helikopter pilóta szeretett volna lenne. Civil pilótát akkor még nem képeztek Indiában, igy az Amerikai Egyesült Államokban szerezte meg a pilóta jogosítást tízegynéhány évvel ezelőtt.

Nehezen kapott állást, mikor visszament Indiába, mert a helikopter pilótaság egy férfi foglalkozás volt akkor az országban. Aztán két kisebb helikopter társaságnál is repült, akik többnyire elhagyott helyekre szállítottak szerte Indiában utasokat és árukat. 

mayuri99.jpg

Mayuri nem a kényelmes repülőtereken meg a városi leszállóhelyeken edződött. Nagy tapasztalatra tett szert a bozót repülésben, ezért vették fel a fúrótornyokat is kiszolgáló állami helikopter társasághoz a múlt évtized közepén. 

Kezdetben a szárazföld felett repült, majd néhány éve különleges kiképzést kapott a tengeri célpontok irányába. Másodpilótaként szerezte meg a szükséges gyakorlatot. Az acélváros látványa a tenger felett manapság is lenyügözi. Két éve jelentkezett Mayuri kapitányi képzésre, több mint egy éve kapta meg a negyedik csíkját a vállapján.

mayuri88.jpg

Talán a női pilóták általános előre törése is segítette ebben. Amióta parancsnokként repül a fúrótornyokra, példakép is lett a fiatalok előtt.

mayuri22.jpg

Korábban irtunk a Himalája pilótanőjéről meg egy tűzoltó helikopter vezetőjéről is. 64 évvel ezelőtt szállt fel előszőr menetrend szerint az Ég királynője, a Boeing B747. Legújabb videónkban a Jumbo repüléseire emlékezünk.

süti beállítások módosítása