Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Diszkriminál-e a pilóta sapka?

2013. május 02. - Hölgypilota

Egy Lufthansa pilóta, aki túl kényelmetlennek találta a férfi pilóták számára kötelezően előírt pilóta sapkát bírósághoz fordult, hogy módosítsák a dresszkódot.

22_5.jpg

Arra hivatkozott, hogy mivel a női pilótáknak nem kötelező a pilóta sapka viselése a dresszkód sérti az egyenlő elbánás elvét.

0_48.jpg

A kölni munkaügyi bíróság azonban kimondta, hogy nem minősül nemek közötti diszkriminációnak a férfi pilóták kötelező pilóta sapka viselése a repülőtér nyilvános területén a Lufthansa-nál.

5_82.jpg

A bíróság többek között azzal érvelt, hogy nem csak a sapka viselésében, hanem abban is eltér a  férfi és a női pilóták egyenruhája, hogy a női pilótáknak megengedett a szoknya viselése, míg a férfi pilótáknak nem.

4_78.jpg

A bírósági döntés megosztotta a közvéleményt és sokan kommentezték a véleményüket.  Ezek közül emelünk ki néhány érdekes megjegyzést.

1_83.jpgMajd pont a borostás fickók követelik, hogy szoknyát akarnak hordani.

Miért ne hordhatnának a férfiak is szoknyát, ha meg biztonsági probléma, akkor mért nem tiltják be a nőknél is a szoknyát.

Egy fontos dolog kimaradt, a pilótáknak csak néhány percig kell a fejükön tartani a pilóta sapkát, mert a pilótafülkében le kell, hogy vegyék, különben nem férne rá a rádió headsettje.

Bezzeg a katonáknak nemtől függetlenül akkor is kell sapkát viselni, ha nincsenek éppen a szolgálati helyükön, mert az az egyenruhájuk része.

Nem lehet összehasonlítani a sapka és a szoknya viseletre vonatkozó dresszkódot, mert a női pilótáknak van választási lehetőségük, nem tették számukra kötelezővé a szoknyát.

Vajon mit enged meg a dresszkód a skót pilótáknak, felvehetik-e a skót szoknyájukat és tiltás esetén milyen elvet sértenek vele?

3_86.jpgUgyanilyen nemek közötti diszkrimináció a hajviselet is, a pilóta nőknek lehet hosszú hajuk, a férfi pilótáknak meg nem.  

Inkább csak a kisebb légitársaságokra jellemző, hogy a nők megjelenését a dresszkódban részletesen szabályozzák.  A nagyobb légitársaságoknál akár négyféle stílusból is választhatnak a pilóta nők, vagy azokat akár keverve is alkalmazhatják. Bezzeg a férfi pilótáknak csak egyféle egyenruhájuk van.

6_64.jpg

Míg a Lufthansa-nál a pilóta nők választásuk szerint szoknyát és nadrágot is hordhatnak, más légitársaságnál a stewardessek még a nadrágért harcolnak, mert elegük van már a szoknyából.

süti beállítások módosítása