Nők a repülésben

Hölgypilóták

Geraldyn és a NASA bukta

2012. február 09. - Hölgypilota

Geraldyn – becenevén Jerrie Cobb lehetett volna a világon az első női űrhajós, ha egy szenátusi meghallgatás ettől 1963-ban el nem üti. Pár hónappal később repült a világűrbe az orosz textilgyári munkásnőből gyorstalpalón kiképzett Valentyina Tyereskova.

  

 Zseniális az akkori kép, Geraldyn szinte elsírja magát, amikor ezt a meghallgatáson közlik vele.

Pedig a NASA, az Egyesült Államok Nemzeti Légügyi  és Űrhajózási Hivatala a hatvanas évek elején a férfiakhoz hasonlóan Mercury 13 kódnéven, igaz fű alatt nem hivatalosan, hétfős csoporttal elindította az Első Női Űrhajós Kiképző Tréninget. A kiképzésen a lányok sokszor jobb teljesítményt nyújtottak, mint korábban a szuperszónikus vadászpilótákból verbuvált szintén hétfős csoportban készülő férfi űrhajósok.

A Földet először megkerülő amerikai űrhajós John Glenn a fenti meghallgatáson tett nyilatkozatával verte be a koporsószöget a női csoport űrhajós jövőjébe.

Glenn szerint a nők társadalmi helyzetüknél fogva nem alkalmasak arra, hogy hősként képviseljék az űrben az amerikai népet.

Ha rosszindulatúak akarunk lenni, akkor ebben utolérhetjük a falkabecsületet, hiszen akkor még a férfi csoportból négyen vártak az űrbe való kilövésre.  Vagy oda lett volna a vadász pilóta lét macsós belépőjegye, ide akkor még nőket nem vettek fel az amerikai hadseregbe.

Még húsz év kellett, hogy az első amerikai nő az űrből tekintsen le a Földre.

 

 Az 1995-ben készült csoportképen az Első Női Űrhajós Kiképző Tréning hölgypilótái, balról a harmadik Jerrie Cobb, a kilövésre váró Discovery amerikai űrrepülőgéppel a háttérben. Nekik a NASA az űrrepülés helyett csak annyit adhatott, hogy az első űrrepülőgép parancsnok hölgypilóta vendégei lehettek ezen a látogatáson.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://holgypilota.blog.hu/api/trackback/id/tr834085306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zvezda 2012.08.09. 02:45:40

És a képen szereplő többi hölgy nevét szabad tudni? Valamint egy forrást, mert még ha titkos is volt, valahogy csak kiderült az évek során. Ki közölte először a hírt?

Hölgypilota · http://holgypilota.blog.hu 2012.08.13. 17:49:59

@Zvezda:

A képen balról: Gene Nora Jessen, Wally Funk, Jerrie Cobb, Jerri Truhill, Sarah Rutley, Myrtle Cagle és Bernice Steadman.

Zvezda 2012.08.13. 23:39:57

Köszönöm:)
Ők a teljes tagság, vagy vannak még a kezdő, első női csoportból, akik nincsenek a képen?

Pic 2020.06.25. 15:55:05

Tessék kérem elolvasni a cikket. Azt írja: HÉT fő.

Ez a lista pontosan ennyi hölgyet tartalmaz.