Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Az európai Grand Prix győztes repülés közben nem hordott fűzőt

2012. április 28. - Hölgypilota

A repülés korai korszakában a későbbi pilótanő, a belga Helene Dutrieu több sporttevékenységet is kipróbált mielőtt megszerezte a pilótaengedélyét.

1_11.jpg

18 évesen kerékpárversenyzéssel kezdte és egy év múlva 1896-ban megnyerte a londoni 12 napos teremkerékpár bajnokságot, 1898-ban pedig a Grand Prix d’Europe bajnokságot.

10.jpgMielőtt az érdeklődése az akkor újnak számító repülés felé fordult volna még kipróbálta a motorkerékpár és az automobil versenyzést is. 

Egy francia repülőgépgyár 1908-ban felkérte, hogy legyen az új gépe első pilótája. Nem ő lett volna, ha nem vállalja el, pedig még semmilyen gyakorlata nem volt a repülésben.  Naná, hogy összetörte a gépet.

5_7.jpg

3_10.jpg

1910-ben megszerzett pilótaengedélyével az első belga női pilóta lett, világviszonylatban pedig a negyedik. Helene a  repülésben is több rekordot állított fel.

13_2.jpg

1912-ben a világon elsőként repült motoros hidroplánon  és ezzel a géptípussal is bajnokságot nyert, méghozzá erős férfimezőnyben. Hiába, aki tud, az tud.

12_2.jpg

Így nem csoda, hogy személyisége még a divatszakmát is megérintette…

14_4.jpg

Ha tetszik az írásunk, csatlakozz a Facebook oldalunkhoz, oda plusz anyagokat is tervezünk, így mindenről könnyen értesülhetsz.

süti beállítások módosítása