Elég a gumi ízű űrételekből, a leendő űrhajósoknak irány a konyha. Főzni tanulnak a Mars expedíció földi szimulációjának űrhajósai.
A hosszú távú űrutazásokra készülve a tervezők úgy gondolják, hogy az űrhajósok nem ehetnek csak konzervet és készételt, a NASA szerint az egyhangúságtól is megmentheti őket, ha megfelelő nyersanyagokból finom ételeket főznek maguknak.


 
Sushi, paella, pizza, és almás pite a menüben, ilyen ételek elkészítését gyakorolták a múlt héten azok a szerencsések, akiket kiválasztottak a jövő évben egy hawaii kráterben lebonyolítandó négy hónapos Mars kísérletre.


A nyers élelmiszerek mellé terveznek fűszerkertet, visznek majd magukkal egyszerű földi konyhai eszközöket, olívaolajat és vajat, a biztonság kedvéért mikro sütőt, és konzerveket is 2037-ig tartó szavatossággal.   

A hat fős legénységben – találjunk rá már valami szebb magyar szót – három kvázi űrhajósnő  is dolgozik majd. Egy geológia professzor, egy technológiai témákkal foglalkozó újságírónő és egy kisebbségi problémákat kutató asszony. A tartalékok között pedig egy háziorvos, korábbi NASA űrhajós vár a bevetésre. 

Az "űrhajósok" a négy hónap alatt szkafanderben elhagyhatják majd az űrhajót és kimehetnek a hawaii kráterbe, kipróbálhatják majd a Marsjárót és csillogtathatják szakácsnői tudásukat is. További részletek itt.

Reméljük, jövőre mindannyian mesterszakácsokként térnek vissza a normál földi életbe.

 
                                                                 
                                                                 
                                                                 
                                                                 
                                                                