Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Tiny selyemruhában és fodros bugyogóban

2012. október 06. - Hölgypilota

A 14 éves Georgia Ann Broadwick selyemruhában és fodros bugyogóban, karján és hajában piros szalaggal ugrált ki ejtőernyőjével egy léghajóból 1908-ban.

9_8.jpg

Az alig százötven centiméter magas és alig negyven kilogrammos vakmerő lányra, akit a rajongói Tiny kisasszonynak és „Doll Girl”-nek neveztek el hamar felfigyelt Glenn L. Martin pilóta is, aki úgy gondolta, hogy nagyobb siker lenne, ha Tiny az ejtőernyőjével a repülőgépéből ugrana ki.

Tiny kisasszony első repülőgépes ejtőernyős ugrására mintegy ezer méter magasból 1913-ban került sor, a fenti fotón látható módon, azaz a pilóta alatt a gépen kívül a szárny tövében ült és a feje fölött egy repülőgépre szerelt tartón volt az ejtőernyője.

7_19.jpg

3_33.jpg

Tiny kisasszonynak 1908 és 1922 között összesen 1200 ejtőernyős ugrása volt és ő volt az első nő, aki hidroplánból is kiugrott és ő volt az, aki nőként először landolt vízre, és ő volt az első ember, aki ugrás közben a szabadesést is megtapasztalhatta. Ez utóbbit igaz egy majdnem végzetes baleset során.

A képen már egy hátára akasztott  ejtőernyővel látható.

5_28.jpg

0_6.jpg

Élete során a bátor és vakmerő Georgia Ann Broadwick számtalan díjat és kitüntetést kapott. Azóta a nők újabb ejtőernyős bravúrokat hajtanak végre vagy éppen másra is használják az ég és föld közötti lebegést.

süti beállítások módosítása