Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Gwynne a magán űrkorszak nagyasszonya

2012. október 08. - Hölgypilota

Vasárnap éjjel fellőtték az első amerikai magán teherűrhajót a Dragont, fedélzetén az első fizetett szállítmánnyal. A NASA fuvarozója a SpaceX magántársaság, kinek elnöke Gwynne Shotwell, a képen az eseményen a NASA főnök mellett.
gwinne1.jpg

A SpaceX magán űrhajózási cég alapítója  és fő befektetője Alon Musk, akit a PayPal fizetési rendszer révén ismerünk, a Falcon 9 rakéta mellett áll.

alon musk.jpg

Alon Musk Gwynne-t tíz éve hatodik alkalmazottként az értékesítési területre vette fel.

dragon4.jpg

Az asszony arról lett híres, hogy az űrbeli fuvarozási lehetőséget már akkor eladta, amikor még csak  tervezgették, így nem csoda, hogy karrierje hamar a cég elnöki székébe repítette.

gwinne2.jpg

Egy tucat, vagyis 12 alkalommal történő szállításért a Nemzetközi Űrállomásra a NASA közel kétmilliárd dollárt perkál, ebben a magáncég három megoldása nekem különösen tetszik.

gwinne.jpg

Míg korábban állami gondolkodással a teherűrhajókat el szokták égetni a légkörben, addig a magánszektor olyan szerkezetet talált ki, amit hazahoznak és újra fellőnek. Másrészt a Dragon űrhajóba nem építettek drága dokkoló felszerelést, hanem az űrállomáson az egyébként is meglevő robotkarral elcsípik és beemelik a helyére.

Gwynne elnökként napjainkban már ezer alkalmazottat irányít, akik fejben kívül-belül azonosulnak a feladattal és a céggel.

gwinne3.jpg

A harmadik fejlesztési húzásuk, hogy ez a teher űrhajó a jövőben embert is cipelhet. Már készül a Dragon hétszemélyes változata, egy űr minibusz, de erről és benne Gwynne szerepéről majd legközelebb írunk.

süti beállítások módosítása