Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Óriás katonai szállítógép bájos pilótával

2012. október 30. - Hölgypilota

A Kanadai Királyi Légierő CC177 Globemaster III óriásgépeit már bevetették az USA-ban hurrikánok ellen, lehet, hogy most a Sandynél is? De dolgoznak Afganisztánban és más háborús övezetben. Első női pilótájuk ez év tavaszától a 25 éves törékeny alkatú Elisabeth Crosier százados.

e1_1.jpg

Aki szinte beleszületett a repülésbe, hiszen apja légiirányitó ezredesként dolgozott. Elisabeth 16 évesen már pilóta, majd katonai iskolában tanul gépészmérnöknek és talán bájos megjelenése is közrejátszott abban, hogy Floridába küldték az óriásgép pilótákat kiképző központba.

e2_1.jpg

A óriás katonai szállítógép  vezetése bonyolult feladat. Háborús körülmények között könnyen rájuk lőhetnek egy rakétát, és akkor csalikat kell kilőni és ezzel a hatalmas géppel nem árt gyorsan vadászgép ügyességgel szlalomozni.

e3_1.jpg

Ilyenkor a pilótafülke ablakára vetíthetik a legfontosabb repülési adatokat, a felszállást gyorsító rakéta is segítheti, tolatni is kell vele tudni a földön nagy sebességgel.

e11.jpg

A repülőgép teljes terheléssel közel háromszáz tonna, több mint száz katona vagy harci eszközök lehet a teher, amit ejtőernyővel is kidobhatnak.

e31.jpg

e25.jpg

Azért a mindennapokban egyszerű szállítási feladatok is adódnak, Elisabeth első útján például Kanadából  Németországba, Kölnbe repült.

e21.jpg

e22.jpg

e23.jpg

e24.jpg

A katonai szállítógép egy másik változatát, a C17 Globemaster III-at már magyar lajtsrom jellel is láthatjuk repülni Pápa körzetében.

süti beállítások módosítása