Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Pilótanő és a választások

2012. november 07. - Hölgypilota

A tegnapi amerikai elnökválasztással kapcsolatban meg kell emlékeznünk az első afroamerikai pilótanőről Willa Brown-ról. Az ezerkilencszáznegyvenes évek végén három alkalommal is sikertelenül indult a kongresszusi választásokon, mégis sokat köszönhet neki a világ.

7_25.jpg

Az amerikai hadsereg egészen az ezerkilencszázötvenes évekig a bőr színe alapján szegregált volt, azaz a fehér és az afroamerikai katonákat elkülönítették egymástól és 1941-ben, amikor Amerika belépett a második világháborúba, afroamerikaik még nem lehettek az amerikai légierő tagjai.

A képen családja körében, Willa balról a negyedik.

9_10.jpg

Willa Brown ezért folyamatosan lobbizott, és amikor végre engedélyezték az afroamerikai pilótaképzést a repülési oktató férjével Chicagóban létrehozta Amerika első olyan repülőklubját, melynek tulajdonosai és üzemeltetői is afroamerikaik voltak. 4_35.jpg

A repülőklub több száz pilótát képzett ki, akik közül néhányuk tagja lett a legendás „Tuskegee pilóták"-nak, akik az első afroamerikai katonai pilóták voltak az Egyesült Államok fegyveres erőinél. 0_13.jpg

Érdemeit elismerve Willa Brownt 1942-ben beválasztották a Civil Air Patrol szervezetébe, valamint a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) Női Tanácsadó Testületébe és idős kora ellenére aktív maradt több más nemzeti légiközlekedési szervezetben is egészen az 1992-ben bekövetkezett haláláig.

süti beállítások módosítása