Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Űrhajó a hóban

2012. november 21. - Hölgypilota

Hétfőn Kazahsztánban Sunita Williams-zel és két másik űrhajóssal a fedélzetén, hóban, fagyban, szélben, éjszakai sötétségben ért földet a Szojuz űrkabin. Ilyen mostoha körülmények közötti leszállásra az elmúlt hat évben nem volt példa.

4_41.jpg

Ennek ellenére a repülőkből, helikopterekből és terepjárókból álló mentő csapat pár percen belül a helyszínre érkezett és kiszabadította az űrhajósokat.

8_18.jpg

A földet éréskor az űrhajósokat a majdnem mínusz 20 fokos havas, fagyos környezet várta. A mentők nyugágyba fektették és meleg takarókba bugyolálták őket, miközben elvégezték rajtuk a szükséges, gyors orvosi ellenőrzéseket.

1_44.jpg

Az amerikai űrhajósnő Sunita Williams a mostani második küldetése alatt, mint arról korábban már beszámoltunk a Nemzetközi Űrállomás 32. expediciójának parancsnoka volt szeptember közepétől, ahol július közepétől több mint négy hónapot tartózkodott.

7_30.jpg

A női űrhajósok közül Sunita töltötte a legtöbb időt (több mint 50 óra) űrsétálással, egyik alkalommal több mint hat órát „úszott” az űrhajó mellett.

0_17.jpg

Sunita földi kiképzése során felkészült arra, hogy akár egy maratont is lefusson, vagy egy triatlont is teljesítsen az űrállomáson.

5_39.jpg

Amikor Sunita Williams 2007-ben először járt a Nemzetközi Űrállomáson, szimulált körülmények között a derekára erősített súlyokkal négy óra alatt lefutotta a bostoni maratont.

2_41.jpg

Idén szeptemberben pedig a Kaliforniában megtartott Nautica Malibu Triatlont teljesítette alig több mint másfél óra alatt. Az űrállomás fedélzetén Sunita szimulált körülmények között 1 km-t úszott, 29 km-t kerékpározott és több mint 6 órát futott.

10_13.jpg

Nem csoda hát, hogy Sunita nagyon „cool” helynek tartja az űrállomást, ahonnan ráadásul a világ legszebb és legkülönlegesebb kilátása nyílik.

süti beállítások módosítása