Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Biztonságos-e a Boeing kijavított álomgépe?

2013. április 27. - Hölgypilota

A Boeing B-787 kijavított akkumulátorának használatát az USA Szövetségi Légügyi Hivatala már engedélyezte, az USA Nemzeti Közlekedésbiztonsági Igazgatósága viszont további vizsgálatokat és teszteket igényel. Az utóbbi szervezet vezetője Deborah Hersman.

5_79.jpg

A hét eleji meghallgatáson a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Igazgatóság (NTSB) elnökasszonya még mindig kétségbe vonja, hogy a Boeing B-787-es Dreamliner utasszállító bajai gyorsan orvosolhatók lennének. A közmeghallgatáson ott volt a Boeing Commercial Airplanes alelnöke és vezető projekt mérnöke is.

6_62.jpgMint ismeretes a Boeing B-787 repülőgép az első olyan utasszállító, amelyen széles körben használják a lítium-ion akkumulátorokat. A lítium-ion akkumulátor tömege kisebb, több energiát képes tárolni, ugyanakkor a töltése gyorsabb, mint a hagyományos akkumulátoroké, így vonzó a repülőgép gyártók és légitársaságok számára.

10_28.jpg

Az akkumulátorok azonban több esetben is füstöt, illetve tüzet okoztak a Boeing B-787-es gépek fedélzeten. Ezért a repülés biztonsága érdekében az összes forgalomban levő gépet január közepén a földre kényszerítették, amely jelenleg hat ország hét légitársaságának 50 gépét érinti.

8_37.jpg

Annak ellenére, hogy a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) már engedélyezte az akkumulátorok használatát Deborah Hersman a FAA felügyeletével még további teszteket vár annak érdekében, hogy a lítium akkumulátorok használata teljesen biztonságos legyen.

9_26.jpg

Márpedig, ha a Boeing Dreamliner kénytelen váltani egy másik típusú akkumulátorra, amelyek sokkal nehezebbek az ki fog hatni a gép - és az üzemelési hatékonyságára is, amely miatt a jegyárak emelkedhetnek.  

2_81.jpg

Deborah Hersman közigazgatási karrierje egy nyugat virginiai szenátor stábjában végzett egyetemi nyári gyakorlatokkal kezdődött. A stábban különféle beosztásban több olyan közlekedési baleset kivizsgálásában is részt vett, amikor együtt kellett működnie a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Igazgatósággal. 

13_13.jpgA 2009-ben 39 évesen Deborah Hersman volt minden idők legfiatalabb elnöke, amikor Barack Obama kinevezte az NTSB elnökévé. Mandátuma lejárta után Obama elnök újabb két évre nevezet ki, mely megbízatása az idén jár le.

A Dreamliner új megoldásaitól és baleseteiről ajánljuk a Repülni JÓ Füzetek róla szóló kötetét.

süti beállítások módosítása