Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Tyereskova, a kozmosz hercegnője

2014. június 18. - Hölgypilota

Tavaly a BBC az űr Gréta Garbojának nevezte Valentyina Tyereskovát. Ma űrrepülésének 51 évfordulóján néhány ritkán látható képpel tisztelgünk a világ első űrhajósnője előtt.

vtyuccso1.jpg

Tyereskova űrrepülésével halhatatlan lett, égi utazását egy üvegmozaik is őrzi. 

vty1.jpg

vty2.jpg

Az egykori jaroszlavi szövőnőnek csupán száz ejtőernyősugrása volt a vadászpilótanő űrhajósjelöltek között.

vtyfelkészülés.jpg

Csak az ötödik volt a csoportban és ő volt a legkevésbé képzett, de Koroljov a vasakarata miatt mégis őt választotta.

vtyinduláselott.jpg

Mi fán terem az űrhajósnő?

vtyhiv.jpg

51 éve a szovjetek egyszerre két űrhajót is felküldtek. Bikovszkij űrhajója pár napja már keringett a Föld körül és amikor Valentyina mellé ért dallal köszöntötte őt. 

vtyleszáll.jpg

A landolás akkor még nem volt sem pontos, sem puhának nem volt nevezhető, de erről húsz évvel későbbről akár Farkas Berci is mesélhetne. Ennek ellenére a hirtelen előkerült sztyeppe népe szuvenírt is kapott az űrből. Tyereskova kiosztotta a gyerekek között a maradék űrkajáját.

vtyleszáll1.jpg

Hogy elkerülje a háromnapos repülés során a súlytalanság miatti rosszulléteket az űrben nem evett, inkább koplalt. Leszállás után aztán nekiállt nyugodtan lakmározni. De valószínűleg egyéb, más alkalmazkodási probléma is felmerülhetett, mert Tyereskova utána húsz évig csak férfi űrhajósok voltak az űrben.

vtyűrbébi.jpg

Tyereskova férje Andriján Nyikolajev is űrhajós. Bájos kislányuk cáfolhatatlanná tette, hogy az űr mégsem káros a nők szervezetére, de 1982-ig a nők mégis a földön maradtak.

vtytábornok.jpg

vtyünneplés.jpg

Tyereskova vezérőrnagy és szovjet ikon lett és  állandó ünneplések közepette az űr nagyköveteként bejárta a világot.

vtyszobor.jpg

Már életében szobrot kapott.

vtyfáklya.jpg

Idén februárban 77 éves korában a Nemzetközi Űrállomást megjárt szocsi téli olimpiai fáklyát is ő gyújtotta meg. Mint látható, kitűnő egészségnek örvend még ma is. Nyomában az egy űrturistanőt is beszámítva 57 nő járt már az űrben, néhányan közülük többször is, köztük még házastársak is. 

vtyuccso.jpg

Végül egy életkép egy igazi békebeli cukrászdából, ahol Gagarinnal és Bikovszkijjal együtt nosztalgiáznak. 1963 június 16-19 között Gagarin volt Tyereskova földi repülésvezetője, Bikovszkij pedig a Tyereskovával egy időben a Föld körül keringő másik űrhajós volt.

süti beállítások módosítása