Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Pipistrel bemutatónap női szemmel

2014. július 01. - Hölgypilota

Testvérpár első repülésen, gyakorlott utas, kétszáz órás pilótanő a kormánynál és egy fotós - nők múlt szombatról Tökölön a Pipistrel szlovén repülőgépgyár bemutatónapján, amely első volt a világon.

hpcsop.jpg

A csoportkép a Hölgypilóta kérésére készült, az élmény forgácsokat azonban már egyesével gyűjtöttük össze.

hp5_2.jpg

hp23.jpg

A képen Timi és Viki. A testvérpár most repült életében először kisgépen, izgultak is előtte. Mivel külön repültek, egyiküknek jobban kijutott a légi döccenésekből, viszont mindent csodálatosnak találtak felülről. A kényelmes fotelülésben a nagy ablakokon át a bevásárló központoktól a saját kertjükig sikerült mindent beazonosítaniuk. 

hp6_2.jpg

hp8.jpg

Lídia Farkashegyen rutinos repülő, neki jobban tetszett a Vírusnál a Taurus motoros vitorlázógép,  a fenti fotón előrehajtott kabintetővel, amivel a Duna fölé vitte őt a pilóta, ahol kikapcsolt motorral 3-4 m/másodperc emelésekkel termikeztek fölfelé. Lídia egy kicsit még a botkormányba is belenyúlhatott. 

hp3_4.jpg

hp4_4.jpg

A bemutatónap olyan marketing esemény volt, ahol ingyenesen repülhetett mindenki, az egyszerű érdeklődő és a gép tulajdonságaira kíváncsi pilóta is. Egyikük, Judit 200 óra gyakorlattal a háta mögött azt emelte ki, hogy a Pipistrel egyáltalán nem ráz, mint a többi, korábban általa repült ultralight és a szeles idő ellenére is könnyen vezethető. Judit eddig a vasból készült gépeket szerette, de most egy ilyen repülőgép vásáslásán gondolkodik, mert az autóbenzin miatt olcsóbb a gép a fenntartása is.

hp2_3.jpg

hp21_1.jpg

A tankolás is huszonegyedik századi, mert a benzint nem öntik, hanem zárt rendszerben szivattyúzzák a gép alá tett műanyag kannából felfelé, egy csöppnek sincs esélye megszöknie.

hp9_1.jpg

Sajnos a Pipistrel képviseletében pilótanő nem kápráztatott el bennünket és az érdeklődők többsége is férfi volt.

hp22_1.jpg

A nagy érdeklődés miatt a közel tíz gép dacára a pilóták nem mindig tudták tartani az előre foglalt időpontot. De az utasok egymással beszélgetve, ha kellett, kivárták a sorukat. 

hp7_1.jpg

A képen Vig János Janó pilóta, a Pipistrel  Hungary területi képviselője, a sikeres nap szervezője felszállás előtt éppen az utast hangolja a kellemes élményre. A bejegyzésben közölt fotókat Ildi, a felesége készítette. 

süti beállítások módosítása