Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Űrséták és a nők

2015. március 18. - Hölgypilota

50 évvel ezelőtt, 1965. március 18-án indult űrsétára az első űrhajós, az orosz Alekszej Leonov. Kíváncsiak voltunk vajon hány űrhajósnő lépett ki eddig az űrbe.

0_190.jpgBár az űrséta veszélyes, űrhajón kívüli munkát jelent időnként nők is mennek űrsétára, amely általában az űrállomás építését, vagy külső karbantartási munkálatait jelenti. Mivel a karbantartás akár halaszthatatlan, azonnali is lehet, ezért gyakorlatilag minden űrhajóst kiképeznek rá. A mostani szkafanderek már sokkal kényelmesebbek és jobban is lehet bennük mozogni, de az űrséta még ma sem könnyű és veszélytelen feladat.

2_221.jpg

A hőmérséklet -120 C, vagy éppen + 90C fok,a Föld "napos", vagy "árnyékos" oldalától függően.Miközben kb. 27.000 km/óra sebességgel száguld az űrhajó. Mivel leginkább a víz alatti körülmények felelnek meg az űrbélinek, ezért különleges víz alatti laboratóriumban modellezik az űrbéli környezetet. 

Az eddig űrsétát tett 211 űrhajós között 11 űrhajósnőt találtunk. Az első űrhajósnő, aki 1984-ben kilépett az űrbe Szvetlana Szavickaja, a világ második űrhajósnője volt.

szavickaja0.jpg

Az űrséták számát tekintve a sort Sunita Williams vezeti, aki hétszer lépett ki az űrbe. 

sunita0.jpg

Peggy Whitson hatszor tett űrsétát.  

peggy0.jpg

Öt űrsétája volt Heidemarie Stefanyshyn-Piper-nek.

HIDROPLÁNOK Lesz-e újabb aranykor?

heidemarie0.jpg

Három űrsétát tett Kathryn C. Thornton.

kathryn0.jpg

Ugyancsak három űrsétája volt Tracy Caldwell Dyson-nak is, aki a nők közül utoljára lépett ki az űrbe 2010-ben.

tracy0.jpg

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg az olasz Samantha Cristoforetti van fent májusig. Lehet, hogy még ő is tesz egy kiruccanást az űrbe. 

Korábban írtunk arról az esetről is, amikor elúszott az egyik űrhajósnő szerszámos táskája.  

süti beállítások módosítása