Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Emlékrepülés Angliából Ausztráliába nyitott ülésben

2015. október 27. - Hölgypilota

75 éve Amy Johnson, tiszteletére napjainkban pedig Tracey Curtis-Taylor pilótanő repüli le a több mint húszezer kilométeres távot a nyitott ülésben egy kétfedelű repülőgéppel.

tracey21.jpg

tracey22.jpg

Tracey a repülőúton éppen Jordániában időzik, ahol arra is volt ideje, hogy motoros siklóernyővel tandemezzen a Holt Tenger felett. Tracey 14 hét alatt teszi meg a földrészek között a hosszú utat gazdag helyi programokkal, Jordániában például ösztönözte a lányok munkavállalását a Jordán Királyi Légitársaság szponzorálásával.

tracey23.jpg

Tracey az old timer autók és repülők szerelmese. Bejárta a világot mindkettővel, kitartását mi sem mutatja jobban, mint teljesítette például az újjáélesztett régi autók versenyén a Peking Párizs távot. De korábban hat hónap alatt az afrikai dzsungelen és sivatagon át Fokvárosból felautózott egészen Londonig. De hosszában Afrikát is átrepülte, járt már nyitott géppel Ausztráliában is.

tracy244.jpg

tracey26.jpg

Jelenlegi útjához a képen látható és 1942-ben gyártott Boeing Stearmen kétfedelű repülőgépet választotta, amit Magyarországon, Fertőszentmiklóson újítottak fel, plusz benzin tankokat is raktak a szárnyba. A nyitott ülésben a gép 150 kilométer utazósebességet tud óránként, a térképen láthatóak az állomások, ahol tankolni és egy kis társadalmi életet élni leszállt és leszáll majd.

tracey24.jpg

Egy ekkora út szponzorok nélkül megszervezhetetlen. Egy befektető cég adja a lelkét, de a Boeingtől egészen az ausztrál haditengerészetig támogatják, a testvére a menedzsere. A hónap elején Farnborough-ból, a legendás angliai légi bázisról egy brit koronaherceg indította útjára a pilótanőt.

ketto1.jpg

ketto2.jpg

A Boeing nincs egyedül az úton, egy másik fiatalabb klasszikus, a svájci Pilatus repülőgépgyár PC6 Turbó Porter gépe kíséri, többek között korabeli ruhákkal viszi a bőröndöket meg az egyéb felszereléseket.

tracey28.jpg

Tracy bízik a szerencsés széljárásban, Reméli, hogy megkíméli őt a szembeszél, és nem sodorja őt a szél háborús övezet vagy lakatlan táj fölé. Motorleállás nem okozhat akkora problémát, mert a Stearmen bármilyen terepre képes leszállni a kísérőgép Pilátussal együtt.

tracey25.jpg

Tracey a Bécs-Bukarest szakasz között Magyarország felett is nemrégen átrepült. Bécs helyett leszállhatott volna a fél órával messzebb levő Fertőszentmiklóson is, de hát a nagy médiafelhajtás ott nem biztos, hogy utolérte volna.

tankolas.jpg

hercegno.jpg

Reméljük, januárban szerencsésen megérkezik Sydney-be, emlékrepüléséről akkor újra írni fogunk.

vege.jpg

Amy Adams 74 évvel ezelőtt 18 nap alatt repülte le a távot. A KLM is repült egykor részben ezen az útvonalon, ők akkor szerencsére útba ejtették Magyarországot is.

süti beállítások módosítása