Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Okosruhában az easyJet fedélzetén

2015. november 13. - Hölgypilota

A héten 20 éves easyJet diszkont légitársaság az ünnepségén mutatta be a személyzet fedélzeti okos ruháit, amely javítja az utasok biztonságát és könnyebbé teszi a kommunikációt.

okos2.jpg

Az okos telefon után lassan minden okosodik – óra, szemüveg, autó – miért pont a kereskedelmi repülés maradna ki ebből. Az easyJet egyébként is nagy innovátor, gondoljunk csak náluk a vulkáni hamut elbíró hajtómű kísérleteire vagy az állvány helyett a drón használatára a repülőgép átvizsgálásában. Logikus, hogy ők lépték meg ezt először.

okos5.jpg

Mit tud az okos ruha a légikisasszonyokon és légikisérő urakon?

A hivatalos megnevezés szerint hordható technológiával ellátott egyenruhákba ledfényeket varrtak, így sötétben is nyomon követhető az légi utaskísérő jelenléte és mozgása. Ez vészhelyzet esetén akár életet is menthet.

okos1.jpg

okos6.jpg

A kabátok hajtókáján – mint a buszok elején – a ledfények információkat közölhetnek, többek között járatszám vagy az útvonalak megnevezése. Bár a mai ellenőrzési viszonyok között lehetetlen, hogy az utas a levegőben jöjjön rá, hogy rossz járatra szállt fel.

okos3.jpg

okos4.jpg

Az okos ruhákban beépített mikrofonok kézhasználat nélkül segítik a kommunikációt a pilóták és utaskísérők, valamint az utasok között. Megkérdezi az utas a kisasszonyt, mit lát az ablakon át, akkor ő kávétöltés közben beszólhat a másodpilótának az információért.

Az easyJet drónokat használ az ellenőrzésben, itt olvashat róla. Ki tudja, a jövőben az okos ruha lehet az olyan mérce, mint amikor a bőrdzsekis pilótákat és fityulás ápolónőket egykor a Panam vezére elegáns egyenruhába öltöztette.

süti beállítások módosítása