Nők a repülésben

Hölgypilóták

Mikor koccintottak a Nemzetközi Űrállomáson Szilveszterkor?

2017. január 02. - Hölgypilota

A Föld körül 400 km magasan keringő Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó hat űrhajós is boldog új évet kívánt a Föld minden lakójának Szilveszterkor. De vajon náluk mikor volt éjfél?

0_270.jpg

Az amerikai Robert S. Kimbrough parancsnok, valamint az orosz Andrej Boriszenko és Szergej Rizsikov már októbertől fent vannak, míg a többiek: az amerikai Peggy Whitson, az orosz Oleg Novickij, és a francia Thomas Pesquet novemberben csatlakoztak hozzájuk.

Azt tudjuk, hogy az űrállomás gyakorlatilag 90 percenként, azaz naponta 16-szor átlépi mind a 24 földi időzónát, de az űrhajósok vajon melyik időzóna szerint élnek?

6_229.jpg

Eredetileg a houstoni űrközpontban levő időt vették figyelembe az űrállomáson is. Ez a greenwichi időhöz képest mínusz hat óra időeltolódást jelent (GMT-6 időzónának felel meg). 

Igen ám, de Moszkvában, az űrállomás ellenőrző központjában ehhez képest plusz 9 órás időeltolódás van (GMT+3 időzóna). Az átlagember pedig, hasonlóan az űrjósokhoz általában reggel 7 és 19 óra között dolgozik.

10_118.jpg

Ezért, hogy viszonylag mindenkinek jó legyen, közös megegyezéssel egy ideje a Nemzetközi Űrállomáson a GMT+0, azaz a greenwichi időt veszik figyelembe. 

5_276.jpg

Az űrhajósok így akkor köszöntötték a Föld minden lakóját, amikor az Egyesült Királyságban éjfélkor köszöntötték az új évet. Bár a pezsgős koccintás az ő esetükben elmaradt a szigorú alkohol fogyasztási tilalom miatt. A képen a friss legénység, balról a negyedik alkalommal űrrepülő Peggy Whitson.

1_306.jpg

Korábban írtunk arról, hogy vajon ki lesz az első női parancsnoka a NASA-nak, illetve az új Branson űrhajó sikeres siklásáról is.

A bejegyzés trackback címe:

https://holgypilota.blog.hu/api/trackback/id/tr9712091619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.