Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Peggy Whitson 288 nap után újra a Földön

2017. szeptember 03. - Hölgypilota

A többszörös rekorder amerikai Peggy Whitson űrhajósnő mosolygott, amikor egy Szojuz űrkapszulában, vasárnap hajnalban sikeresen landolt Kazahsztánban.f1.jpg

Peggy az amerikai Jack Fischerrel és az orosz Fjodor Jurcsihinnal együtt szombaton, helyi idő szerint 7:22 perckor ért földet a kazahsztáni sztyeppén.

f0.jpg

Peggy volt az utolsó, aki kiszállt az oldalára dőlt Szojuz űrkapszulából.f4.jpg

Azonnal kapott egy napszemüveget és elvégezték rajta a szokásos orvosi vizsgálatokat, majd átadtak neki egy csokor virágot.

f2.jpg

Azt nyilatkozta, hogy szeretne minél hamarabb a családjával és a barátaival találkozni és megfőzni azokat az ételeket, amelyekről az űrben csak fantáziált. De nagyon vágyik egy pizzára és, hogy végre a hagyományos WC-t használhassa. Majd egy rövid fotózás után a három űrhajóst egyenként az orvosi sátorba vitték.

f3.jpg

Peggy 2016 novembertől volt folyamatosan a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) és 4.623-szor kerülte meg a Földet, de soha nem tudott betelni a látványával.

f8.jpg

A mostani kilenc és félhónapos harmadik űrutazásával együtt összesen 665 napot töltött a Földön kívül, amellyel abszolút rekordot állított fel a nők körében. A most 57 éves Peggy a legidősebb nő, aki a világűrben járt. De nőként az első volt abban is, hogy kétszer is parancsnoka lehetett az ISS-nek. 8_166.jpg

Ráadásul az űrséták számát (10) tekintve is az első a nők között.

4_303.jpg

A biokémikus Peggy korábban hét évig NASA tudósként dolgozott. A mostani küldetése során rákos tüdőszövettel és csontsejtekkel is végzett számos tudományos kísérletet a Föld felett 400 km magasan keringő ISS űrlaboratóriumában.

f12.jpg

A Harvey hurrikán miatt a NASA houstoni központja most nem tudott a két amerikai űrhajósért repülőgépet küldeni. A NASA helyett most az Európai Űrügynökség először Köln-be szállítja az űrhajósokat, akik várhatóan vasárnap este érkeznek majd meg Houstonba.  Peggy és Jack Fischer első 45 napját fizikai rehabilitációval tölti és egy sor egészségügyi és tudományos vizsgálaton is átesnek majd.

l12.jpg

Korábban interjút készítettünk a Magyar Űrkutatási Iroda vezetőjével és arról is írtunk, hogy a Lufthansa 50 éve repül Magyarországra. 

süti beállítások módosítása