Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Több nőt a pilótafülkékbe, program az easyJetnél

2018. december 01. - Hölgypilota

A világ légitársaságainál dolgozó összes kapitánynő elférne egy Airbus A380 repülőgépen, mert összesen nem vagyunk 500-an – panaszolta nemrég egy kapitánynő. cimkep_1.jpg

Emlékszünk még a Lenardo diCaprio által játszott Kapj el, ha tudsz kamupilóta ifjú férfira, aki a filmben a képen parádézik a légikisasszonyokkal a repterek közönsége előtt.

easy1.jpgAz easyJet megcsinálta ennek fordított remake-jét gyerekekkel, amikor egy kilencéves kiskapitánynő vonul végig az utaskisérő kissrácokkal a London Stansted reptér közönsége előtt.

easy2.jpgA kiskapitánynő mamája egyébként igazi kapitány Európa egyik legnagyobb diszkont légitársaságánál, ahol három éve kezdtek bele a pilótanők számának tudatos céges növelésébe.

amyregi.jpg

A programot arról az Amy Johnsonról nevezték el, aki a harmincas években először repült egyedül Londonból Ausztráliába ezzel a kétfedelű repülőgéppel, én is irtam róla. Egy gépre rá is festették a nevét, természetesen a pilótafülke elé.

easy10.jpg

Talán nem véletlen, hogy a légitársaság vezérigazgatója a program indításakor Carolyn McCall volt, ő van a képen egyedül civilben. 

easy20.jpg

A program lényege pedig, hogy az új pilóták felvétele során és a pilóta képzésben 2020-ra szeretnék elérni, hogy az easyJet-nél a pilótanők aránya 20 százalék legyen. A több mint 200 Airbusból álló flottájukra vetítve ez jelentős szám.

easy6.jpg

A világ átlag ehhez képest elég gyenge, a nagyjából 150 ezer légitársasági utasszállító pilóta közül 3-4 százalék körüli a nők aránya, benne a kapitányoké meg még kevesebb.

easy7.jpg

A program során a légitársaság együttműködik gyerekszervezetekkel és iskolákkal, hogy minél fiatalabb korban megismertessék a lánykákkal a repülés szépségét. Látogatásokat szerveznek nekik a tréning központba, ahol kapitánynők mutatják be nekik munkájukat, válaszolnak a kérdéseikre.

easy9.jpg

Egyre több a csak nőkből álló személyzet, amit az utasok szívesen fogadnak.

eady12.jpg

Két érdekesség még a program kapcsán. Irtunk már a világ legfiatalabb kapitánynőjéről, aki 26 éves korára lehetett parancsnok, részben ennek a programnak köszönhetően az easyJetnél. A 19 éves másodpilótája sem volt mindennapi.

easy4.jpg

A másik, hogy a több nőt a pilótafülkébe program nem a vezérnő hóbortja volt, mert Carolyn McCall asszony már nem dolgozik a légitársaságnál, de férfi vezérigazgató utódja tartja a tervezett ütemet.

easy3.jpg

A címképen látható, hogy jelenleg már az easyJet pilótáinak 15 százaléka nő.

easy8.jpg

A világ legnagyobb utasszállító repülőgépe, az Airbus A380 említése okán ajánlom annak egyik másodpilótájáról készített korábbi cikkemet. Igy Mikulás előtt pedig szívesen emlékszem első videómra, amit tavaly fényképeztem Ferihegyen a finn Mikulás, Joulupukki érkezésekor a tündérien boldog gyereksereg mellől 

süti beállítások módosítása