Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Mentő pilótanő a Himalájában

2019. december 23. - Hölgypilota

Orvostanhallgató, szépségkirálynő jelölt, légikisasszony és végül első nőként lett helikopter pilóta Nepálban.

himalaja13.jpg

Priya Adhikari a világ egyik legmagasabban fekvő repülőterén, a Himalája légi kapujában, Luklában dolgozik. Hét éve mentési feladatokat repül.  A repülés a szeszélyes időjárás és a magas hegyek miatt elég veszélyes, de Priya eddig mindig jól kijött belőle.

himalaja11.jpg

A magasabban levő mentési feladatokra a súly miatt egyedül repül, 4000 méter felett pedig már oxigénmaszkot vesz fel. Mentési csúcsmagassága eddig 6200 méter volt, ahol már a helikopter hajtóműve is nehezebben  működik.

himalaja10.jpg

Legnehezebb mentése egy ausztrál hegymászólány lehozása volt, akinek az oxigén maszkját is átadta, hogy a hegymászó életben maradjon.

himalaja8.jpg

Lelkileg nehéz feladat, amikor korábban elhunyt hegymászót kell szállítania.

himalaja9.jpg

Nepálban nagyon erősek a családi kötelékek, ezért a szülei betegsége és eltartása miatt ott kellett hagynia az orvosi egyetemet. Szerencsére jó helyezést ért el egy nepáli szépségversenyen és könnyen felvették légikisasszonynak.

himalaja4.jpg

Onnan már csak egy ugrás volt a helikopter pilótaképzés. Érdekesség, hogy többnyire azt a helikoptert repüli, amelyben utasként az első Himalája beli élményét szerezte.

himalaja7.jpg

Nehéz volt helytállnia Nepálban az elsősorban férfiak uralta pilóta szakmában. Ezért a hivatása mellett azt is kötelességének érzi, hogy lányok felé is népszerűsítse a pilóta szakmát.  himalaja1.jpg

Priya jógázik és mindenképp szeretik az istenek. Idén tavasszal a luklai bázisán éppen a kávéját kavargatta a helikopter jobb ülésében, amikor egy L-410 repülőgép, amely letért a rövid és lejtős felszálló pályáról, ütközött vele. Szerencséje volt, hogy a korábban egy útról visszatért másik, éppen leszálló helikoptert kapta telibe a repülőgép, ami lefékezte azt.

himalaja3.jpg

Év elején irtunk a Himalája kapitánynőjéről, aki Bhutánba vezet a hegyek közé egy kisebb utasszállító Airbust.  Nemrég pedig a Műegyetemen jártunk, ahol a pilótaképzésről készítettünk egy videót.

süti beállítások módosítása