Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Houstoni bennszülött űrhajósnő újra a világűrben

2020. november 17. - Hölgypilota

Shannon Walker ma reggel a SpaceX Crew Dragon első menetrend szerinti kereskedelmi űrhajóból átúszott a Nemzetközi Űrállomásra.hp1_10.jpg

Rá igaz a mondás, hogy egy houstoni lány mi lehetne más, mint űrhajós. A város az amerikai űrhajózás fellegvára, a gyerekek is a Johnson Űrközponttal álmodnak.

hp2_9.jpg

Ennek ellenére dr. Walker mégis nehezen lett prófétanő a saját városában, hiszen kacskaringós úton vált NASA űrhajósnővé. Sőt, ebben a kereskedelmi űrprogramban is eredetileg csak földi missziós szakemberként dolgozott. Az űrutazásra és féléves űrmunkára is csak pár hónapja került át űrhajósnőként. Sokat túlórázott, hogy utolérje a felkészülésben a többieket.

hp9_3.jpg

Napjainkban 55 éves űrhajósnő mindig Houstonban és az űriparban dolgozott. Kezdetben az űrrepülőgépek robotikájával és több űrrepülős küldetés repülés irányításával foglalkozott egy beszállító űrvállalatnál. Majd pár év múlva asztrofizikus doktorként már a NASA-ba tért vissza.

hp10_1.jpg

Nemzetközi Űrállomást kevesen ismerik nála jobban, hiszen a tervezésénél és az indulás első éveiben az ISS robotikai integrációjának egyik felelőse volt. Megtanult oroszul, felnőttként nehéz volt, mesélte. Dolgozott egy évet Moszkvában, de nem sikerült neki bekerülnie az űrhajósok közé. Pedig négyszer jelentkezett.

hp8_2.jpg

Aztán 2004-ben megtört a jég, átvették az űrhajósnak. A kiképzés során sugárhajtású pilóta lett, majd megtanulta Csillagvárosban az orosz Szojuz űrhajó vezetését másodpilótaként. Szerinte a legnehezebb feladat a külső űrmunkára, leánykori nevén űrsétára való kiképzése volt. Egy 137 kilós űrruhában víz alatt alkalmanként 6 órán át gyakoroltak jó néhányszor.

hp7_4.jpg

hp12_2.jpg

Először tartalék volt, majd 2010-ben repült először az űrbe a Szojuz másodpilótájaként. Fél évet töltött a Nemzetközi Űrállomáson, ahol több volt a karbantartási feladata, mint a tudományos. A külső űrmunka akkor elmaradt.

hp3_11.jpg

Tegnap csak utasként repült, nagyon élvezte, ahogy a címképen látni lehet. Különösen az a fantasztikus érzés, amikor a startnál megremeg alattam a szék, mesélte és a hatalmas erő ki gyorsít bennünket a világűrbe.

hp5_6.jpg

Néztem én is a közvetítést. A SpaceX négy űrhajóst szállító űrhajója nagyjából alig több mint tíz perc alatt 200 kilométer magasan és 27 000 km/h sebességgel állt rá a Föld körüli pályára.

hp4_8.jpg

Kb. egy nap alatt érték utol a Nemzetközi Űrállomást, ami 400 km magasan és 40 000 km/h sebességgel ad majd a frissen érkezett űrhajósoknak munkahelyet egy fél éven át.

hp6_5.jpg

A SpaceX érkezésével gyarapodott az űrállomáson a női szakasz. A képen a felső sorban Kate Rubins, aki még utoljára Szojuzzal érkezett nemrég. Írtam róla a blogon, ajánlom róla egy videónkat, meg a jobb szélen látható útitárs japán űrhajósról egy cikkünket sok-sok képpel.

süti beállítások módosítása