Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Űrmilliárdosok harca és a hölgyek öröme

2021. július 08. - Hölgypilota

Sir Richard Branson pimaszul beelőzte Jeff Bezost az első űrugrás bejelentésével, aki erre váratlan húzással válaszolt.

cim11.jpg

2021 júliusa az űrugrások hónapja, ahol a milliárdosok életre-halálra összecsapnak. Az Amazon milliárdos Jeff Bezos nemrég bejelentette, hogy saját fejlesztésű űrhajóján 20-án egészen az űr aljáig, azaz 100 kilométer magasra repül. fricska22.jpg

Ezt kontrázta meg az elsőségért Sir Richard, aki most vasárnap, azaz 9 nappal korábban repül saját cége űrhajóján nagyjából szintén erre a magasságra.

jegy33.jpgJeff Bezos nem hagyta veszni a rekordot, csak szellemesen visszavágott. Hirtelen meghívott az űrugrásra egy korábban kiképzett űrhajósnőt, aki 10 éve vett jegyet Branson kereskedelmi űrhajójára. A 82 éves öreg hölgy, Wally Funk lesz a legidősebb űrhajós a világon.

bezossal44.jpg

A várható rekord pikantériája, hogy a hölgy John Glenn öregkori űrrepülési rekordját – 77 éves volt akkor - adja majd át a múltnak. Bár Glenn már nem él, de van személyes elszámolni valójuk.

wally_vadasz55.jpg

A hatvanas évek elején félig titokban a NASA Mercury 13 néven női űrhajós csoportot is felkészített az űrutazásra. Ennek tagja volt Wally Funk. Csípte a vadászpilóta urak szemét, hogy a nők közül többen jobb eredményt értek el a felkészülésben, mint ők.

glenn66.jpgA programban részt vevő nők egészen a szövetségi szenátusig vitték a kérdést, hogy ők is repülhessenek az űrbe. De a meghallgatáson az első Föld körül repülő amerikai űrhajós sztár, John Glenn szava döntött. Glenn kimondta az akkor általánosan elfogadott nézetet, miszerint a hatvanas évek elejének Amerikájában a nő maradjon csak a családi tűzhely mellett.

mercury_1377.jpg

Ezért Bezos tiszteletbeli utasának megadja majd az elégtételt, noha csak pár percre, de Wally Funk mégis eljut majd az űrbe.

urhajo88.jpg

Bátor repülés lesz a Blue Origin cég űrugrása, hiszen eddig csak érzékelőkkel agyontömött bábú utazott a sikeres kísérleti repüléseken. Az űrhajót egy rakéta emeli Bezos birtokáról a magasba, a rakéta saját lábán tér vissza a földre. Az űrkabint nem vezeti pilóta,  100 kilométer körüli magasságban válik le a rakétáról. Az utasok pár perc súlytalanság és Föld görbület nézési élményt kapnak. Majd az űrhajó három ejtőernyővel ereszkedik le a texasi sivatagba.

egyutt99.jpg

Sir Richard sem megy utasként egyedül azon az űrrepülőgépen, amit két pilóta vezet. Őket egy anyahajónak nevezett repülőgép 15 kilométer magasra viszi fel. Ott a szárnyról leold az űrhajó, és saját rakéta hajtóművével indul a magasba. A kísérleti repülésen Branson mellett és mögött is egy-egy űrhajósnő ül majd.

ket_csaj100.jpg

Az egyikük a szőke Beth Moses, a program vezető űrhajós oktatója korábban már átélte ezt az élményt, hanyatt lebeg a pilóták között. Két éve ő volt az első utas a világon, aki kereskedelmi űrrepülőgépen sikeres űrugrást hajtott végre.  A másik űrhajósnő Sirisha Bandla, a Virgin Galactic kormányzati ügyekért és kutatásért felelős alelnöke.

beth_ur110.jpg

Az élmény ugyanazt ígéri szintén pár percben, mint a másik milliárdosnál. A Virgin Galactic kabinját nem ejtőernyő, hanem a szárny fékezésbe állítása lassítja le.  Majd földközelben a pilóták átfordítják azt hagyományos repülőgép szárny állásba és levitorláznak az utasokkal a kiinduló Spaceport America repülőtérre.

branson120.jpg

Mind a két űrrepülést élő közvetítésen kísérhetjük végig, kár lenne kihagyni. Az első e hónap 11-én, a második pedig 20-án lesz látható. Mindkettő amerikai helyi idő szerint Új Mexikóból és Texasból.

bezos_csucs130.jpg

Korábban irtunk a Mercury 13 programról, ahol az űrhajósnő jelöltek kiválóan teljesítettek. Felvillantottuk a nők szerepét a marketing guru, Sir Richard üzleteiben is. Ajánljuk a milliárdosok az űrugrás elsőségéért vívott harcának bemutatását  nem a nők szemszögéből. Végül ajánljuk friss videónkat a búcsú képen látható Blue Origin űrhajóról.

süti beállítások módosítása