Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Tini pilótalány egyedül repül kisgéppel a világ körül

2022. január 19. - Hölgypilota

A 19 éves belga tini pilótalány Zara pár napja repült át Magyarország felett Belgium irányába, több mint 150 napja tartó világ körüli útján.
zara_a_tini11.jpg

A tini egy szlovák Shark  egymás mögötti kétüléses ultrakönnyű repülőgéppel repül. A kisrepülőgép a behúzható futók miatt is 300 kilométer óránkénti sebességgel a leggyorsabb ebben a kategóriában. Zara angol és amerikai magánpilóta engedélye mellett rendelkezik szlovák és francia ultrakönnyű gépekre szóló jogosítással is. 

zarapottank.jpg

A szlovákok külön neki építettek erre az 5 földrészt és 52 országot érintő világ körüli útra egy Shark UL-t. A gép hátsó ülésen póttartállyal, hogy a tenger feletti 4-6-8 órás repüléseket is biztonságosan bírja. Felspécízték műholdas navigációval, különleges kamera rendszerrel.

zara11.jpg

Viszont semmi robotpilóta, tankolás az egész világon autóbenzinnel. A kisgép a szibériai fagytól a sivatag forróságán keresztüli szélsőséges körülményekben is remekül teljesített.

szulok.jpg

zazakicsi.jpg

Zara a repülés élményét az anyatejjel szívta magába, már pólyásként magukkal vitték a családi repülőgépre a szülei. A nagyszülök is pilóták voltak. Ahogy kora engedte, letette a pilótavizsgát és sokat repült.

felkeszules.jpg

Az útra való felkészülés során elvitték kétmotoros géppel Amerikába, Dubajba. Egy Piperrel össze-vissza repülte Európát, de edzett másik Shark-kal, meg végül a sajátjával is. Szimulátoron pedig annyiszor lerepülte a tervezett utat, hogy álmából felriadva is folytatni tudta volna a gép vezetését.

flyzolo11.jpg

A világtérképen a Belgiumtól Belgiumig a szinte teljesen lerepült útvonal.  A világ körüli út online háttér stábját is a pilóta papa-mama vezette külön biztonsági szakértővel és több kommunikációs szakemberrel. Az időjárás, a koronavírus miatt volt dolguk elég. Zara kvázi home office-ban, kisérő repülőgép nélkül repülte végig a szakaszokat.

zaracel.jpg

Anyaggyűjtés közben végignéztem a videókat, fotókat. Zara nemcsak egy különleges pilótaként repült, hanem a közösségi média révén influenszer is vált belőle. A Guinness rekorddal ösztönözni kívánta a nőket, lányokat az egész világon, hogy legalább arányukban a programozókat érje utol a pilóta szakma. A programozók között már 15 százalék a nők aránya, míg a kereskedelmi pilóta vonalon még csak 5 százalék.

zarashark.jpg

Néhány elemét vázolom, mi tetszett Zarában pilótaként és influenszerként.

vizi.jpgTenger felett nem repülhet akárki, főleg nem kisgéppel. Zara is részt vett előtte vízi mentési gyakorlaton, többször kimászott vízhatlan ruhában az elmerült pilótafülkéből. A több mint tíz hosszú víz feletti szakasz közül a Szibéria – Dél Korea repülés volt a legizgalmasabb. Zara eltévedt, mint egyik példaképe, Amelia Aerhardt.

maszkbankorea.jpgKönnyen besodródhatott volna Észak Koreába, ahol nem látták volna szívesen. Az éterből az istenek egy KLM utasszállító képében mosolyogtak rá. A kapitány 10 kilométer magasról közvetítette a tini rádiózását, ezzel megtalálta a helyes útvonalat.

vizkapu_1.jpg

Az út tervezett állomásai betonos kereskedelmi repterek voltak. A megközelítések a nagygépes forgalomban külön tudást igényelnek. Kevés UL magánpilóta mondhatja el magáról, hogy manhattani városnézés után a Kennedy repülőtéren landolhat. Zara sok helyen érkezésekor nagyon alacsony áthúzással üdvözölte a közönséget, a repterek meg vízkapuval köszöntötték.

branson11.jpg

Az útvonalat ikonikus helyek tarkították, nemcsak a new yorki. Zara űrhajós szeretne lenni, leszállt a Spaceport Americán a Mohave sivatagban. Ott a földön végig próbálgatta az Virgin űrhajó vezetését a szimulátorban, megnézte a többi relikviát. Előtte Kolumbiából beugrott az egyik szponzora, Branson magánszigetére. Sir Richarddal és lányával, Hollyval eldumálták a napot, meg teniszeztek.

kozepen11.jpg

A Szilícium völgy fővárosába, Palo Altoba is elvárták, miként Alaszka felé menet leszállt Wright testvérek emlékhelyein is. Szlovákiában egy ötös köteléket repült a többi Shark UL géppel.

Az időjárás hol kegyeibe fogadta, hol nem. Rossz időben nem repült. Kamcsatkán három hetet várt, míg alkalmas lett az idő a repülésre. Repült az izlandi vulkán mellett, az amerikai erdőtüzek füstjében. De néhány napja Prágába se jutott el, mert a köd egy füves reptérre parancsolta le.

tajvan22.jpg

Pandémia is gátolta. Tajvanra érkezve szinte kifüstölték-fertőtlenítettek az űrlények, alig hogy kiszállt a repülőgépéből. Rendkívüli teljesítménye és Branson világhíre talán segítette abban, hogy mindenhova beengedték. Kivéve Kínát, ahol 2000 méteren sem repülhetett át, hátha terjeszti a kórt.

csajok44.jpg

Az út során gyerekeket és lányokat ösztönzött a repülésre, ez szinte bevállalt napi programja volt. Imádták minden állomásán, felvette a helyi szokásokat, kattogtak a szelfik. Interjúkat adott a levegőből, kapásból fáradtan az érkezésekor. Dubajban a világkiállítás egyik sztár vendége volt, beugrott a Dakar Rallyra. Fogadta a szaúdi uralkodó, sorolhatatlanok a hivatalos és spontán szereplések.

A bejegyzésem publikálásakor Zara megérkezett Frankfurt egyik kisrepülőterére és holnap tervezi az utolsó szakaszt haza Belgiumba. Az augusztus 18-i induláskor három hónapra tervezték a repülési odüsszeát, lett belőle mára 154 nap. De Zara rekordja már kitörölhetetlen a repülés történetéből.zolovege.jpg

ZARA 2022 JANUÁR 20-ÁN LESZÁLLT BELGIUMBAN, ÖVÉ A GUINNESS REKORD

zara99.jpg

Korábban irtunk egy 14 éves tini pilótalányról, aki a család gépével átrepülte nyugatról keletre az USA-t. Az An-225 pedig bárhova repül a világon, népünnepélyt okoz, ahogy erről legutóbbi videónkban mutatunk különleges pillanatokat.

süti beállítások módosítása