Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

A légi országutak őrei

2012. április 02. - Hölgypilota

Bár a repülőgépek fel vannak szerelve mindenféle műszerrel, a földi légiforgalmi irányítók nélkül a levegőben könnyen összeütközhetnének. Ők azok, akik a toronyban vagy a nagyteremben ülve látják és irányítják a légtérben mozgó valamennyi repülőgépet, és biztosítják, hogy a láthatatlan égi útvonalakon a gépek biztonságosan kikerüljék egymást és egymáshoz még csak túl közel se repüljenek.

m3_1.jpg

m6_1.jpg

Teszik ezt éjjel és nappal, a nap minden percében. 

m2_1.jpg

m7_1.jpg

Bármilyen fáradtak is, egy pillanatra sem lankadhat a figyelmük, ezért az irányítók mindig párban dolgoznak. Így több szempontból is érthetetlen volt, amikor tavaly egyik washingtoni légiforgalmi irányító egyedül már negyedik éjszaka ügyelt,  néhány percre elbóbiskolt a radar képernyője előtt. 

m1_1.jpg

A magyar légtér irányítását a HungaroControl látja el, honlapján jelenleg éppen légiforgalmi irányítók jelentkezését várja. Bár a honlapon szép számmal olvasható az ott dolgozó légiforgalmi irányítókkal interjú, sajnos egyetlen nő sincs közöttük. Pedig pár hónappal korábban a saját szememmel láttam négy hölgyet is szolgálatban a nagyteremben.

a2.jpg

Fotók: HungaroControl

süti beállítások módosítása