Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Kinai tanárnő az űrben

2013. június 29. - Hölgypilota

A héten egy tajkonauta nő a kínai űrállomásról hatvan millió embernek tartott élőben fizikaórát.

wa1.jpgWang Yaping a második kínai űrhajósnő, akit hazájában tajkonautának neveznek, 15 napot töltött az űrben.  A Sencsou-10 (Isteni Hajó) űrhajóval jöttek-mentek, és  az űrben 2011 szeptembere óta keringő Tienkung-1 (Mennyei Palota) kísérleti űrállomásmodulban dolgoztak.


Több mint 300 kilométerre a Földtől a Mennyei Palotából közvetítették a különleges fizika órát, ahol Wang és két férfi kollégája a súlytalanságban mutatta be a tárgyak és az emberek mozgását.

wa3.jpgA közvetítés háromszáz kínai iskolában normál órán zajlott, azon kívül otthon a tévében még sok millióan voltak rá kíváncsiak.

wa2.jpg
Wang Yaping hölgy elődje Rubik kockával lazított ugyanezen az űrállomáson, amit köztudottan Kínában gyártanak, mint oly sok mindent. Nem biztos, hogy a tajkonautanő tudta, hogy bizony ez egy magyar játék.

A szovjet Szojuz űrhajóhoz hasonló elég szűk utaskabinnal rendelkező Sencsou-10 (Isteni Hajó) űrhajóval a hét közepén sikeres leszállást hajtottak végre a Góbi-sivatagban.

wa4.jpg

Az alkalmi űrbéli fizika tanárnő a testsúlya visszanyerése utáni első percekben a Földön még segítségre szorult. Ennek ellenére vidáman integetett, pedig enyhén szólva nem értek puhán Földet.

süti beállítások módosítása