Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Tyereskova 80

2017. március 06. - Hölgypilota

Valentyina Tyereskova ma nyolcvan éves, ezelőtt 54 évvel ő volt a világ első űrhajósnője. Kevésbé ismert fotókkal tisztelgünk előtte.

vt9.jpg

Az ötös fogat, azok a lányok, akiket a szovjetek kiválasztottak az űrhajósképzésre, hogy Gagarin után másodszor is legyőzzék az első űrhajósnővel Amerikát. Találják ki, melyikük Tyereskova?

vt4kozepen.jpg

Mind a két képen a sorban a harmadik Valentyina, aki alig 100 ejtőernyős ugrással került a fenti öt űrhajósjelölt közé, miközben szuperszonikus vadászpilótanők is ott toporogtak a kiválasztáson. 

vt1balrol_a_harmadik.jpg

vt8.jpg

Tyereskova egy vidéki orosz városban dolgozó kedves szövőnő volt, aki a három műszakos munka után ejtőernyőzött. A szovjet ideológia – ahol a kommunista párt a munkásosztály hatalmát gyakorolta – és nem a kommunikációs guruk miatt az űrben várhatóan jobban nézett ki, mint egy értelmiségi. A legenda szerint Hruscsov pártfőtitkár ezért választotta őt.

vt10.jpg

Földet érés a sztyeppén, ahol Tyereskova uzsonnázik. Előtte szétosztotta a maradék űrkaját a köréje gyűlt helyiek között.  A három napos út során hányt, átmenetileg elvesztette az eszméletét, sőt nem hajtotta végre a parancsot, amit Gagarin, a földi repülésvezetője adott neki, ezért a nyitóképen a fülhúzogatás. Inkább a végén nem evett, de az előírt  48 Föld körüli keringést koplalva is megtette, ahogy azt megígérte a repülés előtt.

vt11.jpg

Koroljov, a szovjet űrpápa, neki köszönhető, hogy a ballisztikus rakéták fejlesztése mellett a politikai vezetés a kozmoszt is meg akarta hódítani, méghozzá az ember számára. Valami olyan történhetett az első nő űrutazása során, ami miatt 20 évig nem repülhettek sehol a világon – se a Szovjetunióban, se az USÁ-ban - nők az űrbe. Aki ezt a tilalmat megtörhette, Szvetlana Szavickaja, elképesztő repülési rekordjai ellenére sem lehetett volna az első kültéri űrmunkásnő – a magyar nyelv botlása az űrséta – ha a kedves papája nem a légierő főparancsnoka.

vt3ferj.jpg

vt3eskuvo.jpg

Tyereskova már a repülése során sem volt egyedül, hiszen egy másik férfi űrhajóssal egy időben  külön – külön űrhajóban repült és beszélgetett vele az űrben a küldetése során. De nem ő lett a férje, hanem a sorban harmadik űrhajós, Nyikolajev. Hruscsov pártfőtitkár és felesége részvétele emelte az esküvőjük fényét, majd hamarosan megszületett a lányuk, az űrbébi, aki később két unokával ajándékozta meg Valentyina Tyereskovát.

vt7.jpg

vt2.jpg

Tyereskova később tábornok lett, majd az Orosz Föderáció képviselőnője, a képen négy évvel ezelőtt Putyin elnökhöz autózik űrrepülése 50. évfordulójának megünneplésére. A magyarul Sirály luxusautó azért is járt neki, mert Sirály volt a hívójele az űrrepülése során is. Másrészt egy év múlva ő gyújtotta meg az űrt megjárt olimpiai fáklyával Szocsiban a téli olimpia megnyitóján a kandalábert.

viaszban1.jpg

Az utolsó képeken a világ első űrhajósnője viaszban és márványban, aki már életében hallhatatlanná vált.

vt6.jpg

Tyereskova volt már a kozmosz hercegnője, újabban ő az űr Greta Garbója. Egyben mementója is az állami űrrepülés monopóliumának. Korábban egy e-könyvecskében is bemutattuk, hogy Mi fán terem az űrhajósnő?

süti beállítások módosítása