Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Házaspár az űrben

2012. március 04. - Hölgypilota

Claudie a csinos űrorvos a kilencvenes évek közepén az első francia-orosz űrprogramban együtt készült fel Jean-Pierre űrhajóssal, a súlytalanság mámorító érzése összehozta őket.

c1.jpg

Claudie korábban reumatológus orvosként kutatta az űrbeli  tevékenység hatását az emberi szervezetre, így nem csoda, hogy egyre közelebb került az űrutazás lehetőségéhez.
c21.jpg

c22.jpg
Első alkalommal 1996-ban egyik Szojuz TM űrhajóval repült fel a Mir orosz űrállomásra, ahol 16 napon át fiziológiai kísérleteket végzett.

c32.jpg

c33.jpg

c34.jpg

Bár leendő férjével, a berepülő pilóta és űrhajós Jean-Pierre Haigneré-vel közösen készültek fel az űrutazásra, és az orosz űrprogram filozófiája az amerikaival ellentétben nem tiltotta a házaspárok közös repülését, ennek
ellenére a férje csak egy év múlva követte őt a Mir-en.

c00.jpg

Noha házaspárként nem jegyezhettek rekordot, Claudie Haigneré egyetlen űrhajósnőként a másik űrállomást is kipróbálhatta. A második űrutazása alkalmából  2001-ben orosz űrhajóval az akkor nemrég összeszerelt Nemzetközi Űrállomáson is dolgozott.
c41.jpg

c35.jpg

c4.jpgClaudie későbbiekben kétszer volt miniszter a francia kormányban, a férje pedig generálisként szolgált, az űrutazásokat tekintve kettő-kettő maradt köztük az állás, bár a férj sokkal hosszabb időt töltött az orosz
űrállomáson.

c9.jpg
A képen gyermekükkel, aki még nem igazi űr bébi.

süti beállítások módosítása