Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Aki első nőként repült Heathrow T5 terminálról

2012. május 04. - Hölgypilota

Igazi angol megoldás, hogy 2008 tavaszán a londoni Heathrow új termináljáról az első női kapitány vezette British Airways járatot Hon Kongba, az egykori koronagyarmatra küldték.

lynn1.jpg

Nem véletlen, hogy a képen díszegyenruhában látható Lynn Barton kapitány ülhetett a Boeing B-747 – 400  bal oldali ülésébe, hiszen korábban ő volt az első nő, aki a British Airwaysnél a típus első tisztje lehetett a jobb oldali ülésben.

lynn21.jpg

lynn22.jpg

Alulról fényképezve a női nyitó járat nem tűnik olyan hatalmasnak, de képzeljük el, hogy Lynn kapitány körülbelül egy második emeleti ablakból kinézve irányítja a Jumbót a Heatrow-n a gurulóutakon.

Néhány kép a T5 terminálról. Tube megálló, négyszemélyes önjáró busz a parkolóból, ménkű nagy utashidak és az angol királynő, aki hivatalosan megnyitotta az új terminált.

lynn31.jpg

lynn32.jpg

lynn23.jpg

 lynn33.jpg

lynn34.jpg

lynn35.jpg

Kedves történet, hogy Lynn kapitány otthon visszavesz az irányításból. Mike a férje már több éve épít a garázsban egy kétszemélyes repülőgépet, melynek Lynn majd csak az alkalmi másodpilótája lesz, mert igy szeretné és privát pilóta licence sincs arra a gépre.

Ime egy pilótanő szerénysége, aki alkalmanként egy négyszáz tonnás aprósággal, több száz utassal szeli át az óceánokat.

lynn41.jpg

És tíz óránál hosszabb repülési idő után - közben azért négy óránként pihennek - így szállnak le Heatrow-n. Az éppen aktuális magasságot a robot nem méterben, hanem az angol feet - magyarul láb - mértékegységben mondja be, ahol a 100 feet kb. 30 méter magasságnak felel meg.

Ajánlunk még az óceánátrepülésről egy magyar kapitánnyal készített  tóksó videót.

süti beállítások módosítása