Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Amelia Earhart és az autogiro

2012. október 26. - Hölgypilota

Amelia Earhart nemcsak merevszárnyú repülőgépekkel repült, hanem a csodabogárnak tartott autogiróval is, ami a merevszárnyú repülőgép és a helikopter elemeinek keveréke.

3_37.jpg

Amelia 1930-ban már ismert és ünnepelt pilótanő volt, ezért a Pitcairn autogiro gyár felkérte a terméke reklámozásához. Első női pilóta volt a világon, aki autogiro-t vezetett.

6_30.jpg

Amelia részben ebből a munkából fedezte új projektje költségeit, hogy első nőként megismételje Charles Lindbergh óceánrepülését. Utasként már korábban átrepült Európába, szintén első nőként, mert a szponzorok csak így engedték azt meg neki.

1_35.jpg

Egy gyors kiképzés után ő lett a gyár tesztpilótája. A Pitcairn PCA-2 autogiroval 5600 méteren új rekordot állított fel és repülte a típus országos  reklámkampányát.

5_31.jpg

A közönség legnagyobb örömére naponta akár tíz helyen is leszállt, bemutatókat tartott és a gép oldalán a Beech Nut rágógumi gyárat, saját szponzorát is reklámozta.

2_34.jpg

4_31.jpg

Egy évvel később 1932-ben Lindbergh repülésének ötödik évfordulóján Amelia Earhart egyedül repülte át az Atlanti-óceánt, nem úgy, mint egy másik elődje Ruth Elder színésznő.

Sőt 1931-ben mindez nekünk, magyaroknak is sikerült, igaz egyik említett óceánátrepülés sem autogiroval történt.

süti beállítások módosítása