Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

A színésznő és az Atlanti-óceán átrepülése

2012. szeptember 19. - Hölgypilota

Charles Lindberg óceánátrepülése után alig öt hónappal a 25 éves amerikai színésznő Ruth Elder az első nő akart lenni, aki pilótaként repüli át az Atlanti-óceánt.

3_30.jpg

A sajtó mindezt nem vette komolyan és csak egy vonzó színésznőnek tekintette, aki ezáltal is keresi a nyilvánosságot.

5_25.jpg

Ruth tudta, hogy az utat egyedül nem tudja megtenni, ezért másodpilótának felkérte az akkori idők híres pilótáját George Haldermant.  George tanította meg Ruth-t repülni és a rossz nyelvek szerint a felkérés nélkül nem kapta volna meg a pilótaengedélyét.

7_17.jpg

Ruth Elder és George Halderman 1927-ben egy viharos októberi napon szállt fel New Yorkban, hogy nonstop Párizsba repüljön. Huszonnyolc órás repülés után azonban a hirtelen olajnyomás csökkenés miatt az Azori-szigetek közelében kénytelenek voltak leszállni.

10_6.jpg

Ennek ellenére mind Párizsban, mint New Yorkban hősként ünnepelték őket. Ekkor Amelia Aerhardt még csak álmodott az óceán átrepüléséről.

6_24.jpg

Ruth két évvel később 1929-ben az ötödik helyen végzett a First Women's Air Derby versenyen, amivel sikerült megcáfolnia azokat az ellene irányuló rosszhiszemű híreszteléseket, miszerint nem tud repülőgépet vezetni és nincs pilótaengedélye.

Az óceánátrepülés nagy divat lett, 1931-ben nekünk magyaroknak is sikerült.

süti beállítások módosítása