Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Fogmosás az űrállomáson

2013. március 03. - Hölgypilota

Néhány órája fogta be a Nemzetközi Űrállomás robotkarja a Dragon magán teherűrhajót, amely többek között új fogkrémet is vitt az ott élő férfi űrhajósoknak. Sunita Williams űrhajósnő, az állomás korábbi parancsnoka számol be videóban az egyszerű űr  mindennapokról, úgy mint alvás, étkezés, tisztálkodás, tréningek.

dragon111_1.jpg

A teherűrhajó már az űrállomáson, kezdődhet a kirakodás. A kísérleti eszközök mellett a mindennapi élethez szükséges dolgokat is tartalmaz a szállítmány. A Dragon teher űrhajó a tavalyi első szállításkor jégkrémet, most friss gyümölcsöt hozott meglepetésként.

dragon112.jpg

A fellövés pillanata. A Dragon az egyetlen olyan teherűrhajó, amely visszafelé is hoz szálllitmányt, mert a millliárdosok az űriparban nem engedhetik meg maguknak, hogy a teherűrhajót elégessék a légkörben.

sunita1.jpg

A Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó űrhajósok lakrésze és mindennapi élete semmiben sem hasonlít egy földi otthonhoz. Ebbe a különös világba enged bepillantást Sunita Williams amerikai űrhajósnő által kommentált videó, miközben a súlytalanság állapotában egyik helyiségből a másikba úszik át.

A Nemzetközi Űrállomáson a hálószobák képletesen az űrhajó pincéjében, padlásán és oldalaiban vannak elhelyezve. Sunita hálószobája a pincében van, amely olyan szűk, hogy csak egyetlen testhelyzetben, fekve lehet benne elférni, de azért van hely a ruháinak és könyveinek is.

sunita2.jpg

Az egyszemélyes fürdőszobában a falra tapasztott kihajtogatható zsebekben tükör, fésű és fogkrém is van. A fogmosás kissé bonyolult, mert a vizes tömlőből kinyomott kisebb-nagyobb buborékszerű cseppeket tátott szájjal kell levadászni, hogy a szájba kerüljenek. Fogmosás után pedig nincs öblítés. Talán csak a WC hasonlít leginkább a hasonló földi alkalmatosságra csak sokkal kisebb, egy CD lemez nagyságú.

sunita.jpg

A többi helyiséghez hasonlóan Sunita nélkül a konyhát sem találnánk meg. Létét csak a falra tapasztott fakkokban levő zacskók jelzik, amelyek a különböző porított élelmiszereket. pl. tojást, gyümölcsöt és készételeket tartalmazzák.

Most éppen nem dolgozik űrhajósnő a Nemzetközi Űrállomáson, bár közeleg Tyereskova repülésének ötvenedik évfordulója és erre egy orosz űrhajósnő, Jelena Szerova már tréningezik.

süti beállítások módosítása