Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Aki egymotoros repülőgépével kétszer is körberepülte a Földet

2013. május 15. - Hölgypilota

Polly Vacher szokatlan módját választotta, hogy támogassa a mozgáskorlátozottak repülését. Egymotoros Piper PA-28 Dakota repülőgépével két éven belül széltében és hosszában is körberepülte a Földet.

13_14.jpgA korábbi gyógytornász-fizioterapeuta angol hölgy minden hosszú távú repülését, amelyek egyben világrekordok is arra használta fel, hogy pénzt gyűjtsön a mozgáskorlátozottak repülési oktatását segítő ösztöndíjakhoz.

14_9.jpg

1997-ben, mindössze három évvel az után, hogy megszerezte a magán-pilóta szakszolgálati engedélyét ötszáz repült óra gyakorlattal Angliából az Atlanti-óceánon keresztül elrepült Bostonba és vissza. Polly ekkor már 53 éves volt.

Az 57. születésnapján is épp a levegőben volt az első világ körüli útján. Négy hónap alatt Franciaországon, Olaszországon, Görögországon át Jordániába, Szaúd-Arábiába, majd Indiába, Thaiföldre, Indonéziába és Ausztráliába repült. Majd a Csendes-óceánon keresztül a Fidzsi-szigetek és Hawaii érintésével Kaliforniába ment, onnan Kanadán, Grönlandon és Izlandon keresztül ért vissza.

polly_vacher.jpg

A kiszámíthatatlan időjárás miatt nehéz volt átrepülnie a fjordok felett. A lélektanilag legnehezebb kihívást mégis a Csendes-óceán jelentette, amikor egyhuzamban a legnagyobb távolságot kellett megtenni a 16 órás Hawaii Kalifornia közötti szakaszon. Mivel a kis egymotoros repülőgéppel nem éppen életbiztosítás a különböző éghajlatú területek átrepülése, Polly minden eshetőségre felkészült. Több napos dzsungel és sivatagi kiképzést kapott és még a gépből való víz alatti menekülésre is felkészült.

4_82.jpg

Az út alatt egyéb emberi problémái is voltak. Az arab országokban nehezen tudta megértetni magát és inkább írásban kommunikált. Kalkuttában pedig a nehézkes bürokrácia miatt egy napjába tellett, hogy megszerezze az engedélyt a tankolásra. De elismeréssel nyilatkozott a profi amerikai légforgalmi irányítókról, az ausztrálokat viszont nem tartotta segítőkésznek. Repülőgépén a nagyobb szponzorok neve mellett a gép szárnyai tele voltak a legkisebb összeget adományozók nevével is.

2_88.jpg

Polly az útjával 320.000 fontot gyűjtött össze a mozgáskorlátozottak repülését támogató ösztöndíjakhoz. Károly walesi herceg is elismerte munkáját és 2002-ben megkapta a Brit Birodalom Érdemrendjét.  

8_41.jpgPolly azonban ezután sem ült tétlenül, szinte azonnal hozzálátott a következő útja szervezéséhez. A 2003-2004-es újabb világ körüli útján Polly az egymotoros Piper Dakota repülőgépével három újabb világrekordot állított fel. A 357 napos úttal ő lett az első pilótanő, aki egymotoros géppel átrepült az Északi sarkon, aki átrepült a Déli sarkon, és aki a világ körüli út során érintette mind a hét kontinenst. 

 

12_19.jpg

11_27.jpg

A fáradhatatlan pilótanő a repülésével még 2007-ben is folytatta az adománygyűjtő munkáját. Ekkor az Egyesült Királyságban 221 kis repülőtéren szállt le és több száz utast, köztük fogyatékkal élőket is megrepültetett.

Polly Vacher előtt csaknem 40 évvel korábban szintén egy háromgyerekes amerikai háziasszony Cessnával repülte körbe a Földet, miután megelégelte a végeláthatatlan háztartási munkát.

polly_vacher15.jpg

 

 

süti beállítások módosítása