Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Repülő háziasszony a világ körül

2013. március 16. - Hölgypilota

Egy otthonülő amerikai háziasszony világhírnévre tett szert, miután egy négy személyes Cessnával huszonkilenc nap alatt körberepülte a Földet.   

7_45.jpgGeraldine “Jerrie” Mock 1962-ben 36 évesen megelégelte, hogy a repülőmérnöki diplomájával és pilótaengedélyével neki csak a három gyerek nevelése és a végeláthatatlan háztartási munka jut.

Egy este azzal állt elő a férjének, hogy unatkozik és valamilyen izgalmas dolgot szeretne csinálni. A férje viccnek szánva azt válaszolta, hogy a családi egymotoros Cessna 180 repülőgéppel repülje körbe a Földet. Jerrie-nek, aki mindig is szeretett volna világot látni, megnézni a piramisokat, tevegelni a sivatagban és elefántháton utazni ezt nem kellett kétszer mondani.  8_29.jpgJerrie a felkészülés során rájött, hogy addig még nem volt egyetlen pilótanő sem, aki egyedül repülte volna körbe a Földet. A férje, aki szintén pilóta volt szponzornak megszerezte a helyi újságot és vagy húsz repülőgép alkatrész vállalkozást.2_69.jpgA tizennyolc hónapos felkészülést a végén felgyorsította egy másik amerikai pilótanő Föld körüli útjának indulásáról szóló hír, aki ráadásul egy gyorsabb, kétmotoros repülőgéppel tervezte az utazást. Ezért Jerrie sétarepülősnek tervezett világkörüli útja gyorsasági versennyé vált.33_6.jpgA  négyüléses Cessna 180 repülőgép új motort kapott és az utasterében még a pilótaülés alá is üzemanyagtartály volt felszerelve, hogy minél kevesebbszer kelljen leszállni. Jerrie-nek csak két nappal a versenytársa indulás után 1964 március 19-én sikerült elindulni.  5_68.jpgJerrie a férje állandó biztatása mellett megküzdött a gép jegesedésével, a homokviharral és még azzal is, hogy meghibásodott fékrendszerrel szálljon le, miután egyik alkalommal a nagy szél miatt a gépe megpördült a leszállópályán és nem volt idő a javítására.  0_35.jpg1964 április 17-én huszonkilenc nappal az indulást követően Jerrie elsőként ért vissza oda, ahonnan elindult az Ohio állambeli Columbusba és világrekordját hivatalosan is elismerték.4_63.jpgJerrie gépe ezután többet nem repült és sokáig a Cessna repülőgépgyárban volt kiállítva. Jerrie Mock nemcsak új Cessna 206-os repülőgépet, hanem számtalan kitüntetést is kapott élete során, mert ezután még több tucat távolsági és magassági rekordot is végrehajtott.  

süti beállítások módosítása