Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Katherine kisasszony lovaglónadrágban

2013. május 28. - Hölgypilota

Míg az idősebb hölgyek illetlennek találták Katherine Stinson amerikai pilóta nő megjelenését, addig a tinik oda voltak érte.

2_91.jpg

Amikor 1912-ben Katherine Stinson kisasszony megtanult repülni, a repülés még egyáltalán nem volt  kellemes élmény, és biztonságosnak sem volt mondható. A pilóta nyitott térben ült a repülőgépen és mivel nem volt biztonsági öv akár ki is lehetett belőle zuhanni.

0_54.jpg

Nem csoda, hogy Katherine kisasszony megjelenése borzolta a jó ízlés határát, amikor a nők még bokáig érő ruhában jártak őt pedig leginkább bőrkabátban, bőr pilótasapkában, szemüvegben és lovaglónadrágban fotózták a repülőgépe mellett.

1_91.jpg

Abban az időben, amikor a nők még autót sem vezethettek, nemhogy repülőgépet egy nőnek nem volt könnyű oktatót szerezni. Katherine kisasszony azonban nagyon tehetségesnek bizonyult, már az első négy órás oktatás után egyedül repült. Később a férfi pilótáktól ellesve magától is megtanult egy-egy bravúros mutatványt.  9_29.jpgA kisasszonyt nemsokára úgy emlegették, mint a repülő lányt, aki nemcsak nappali világosságban, hanem éjszaka a sötétben is képes volt repülni.6_69.jpg

Számtalan rekordot állított fel, egyike volt azoknak a pilóta nőknek, aki az Egyesült Államok első hivatalos légipostajáratát vezette.

3_91.jpg

Repülésével elbűvölte a kínai és a japán közönséget is.

8_42.jpg

A fellépésenként kapott 1000 dollárakból a húgával (fotón), akit már ő tanított meg repülni és két bátyjával Texasban, San Antonióban a Stenson mezőn repülőiskolát nyitott. A Stenson lányok voltak az oktatók, a fiúk meg a repülőgép szerelők.12_20.jpg

Az első világháború alatt a nemzetközi elismertség ellenére nem engedélyezték, hogy pilótaként közvetlenül részt vegyen a háborúban. Ezért kezdetben a Curtiss JN-4D "Jenny" és a Curtiss Stinson-Special repülőgépével adománygyűjtő túrákat szervezett az amerikai Vöröskereszt számára. Majd miután 1917-ben bezárta a repülőiskolát Katherine kisasszony Európában segítette a Vöröskeresztet.

10_30.jpgAz általa alapított repülőiskola helyén ma is repülőtér működik, amely ma Amerika egyik legrégibb repülőtere. Egy korabeli némafilm összeállítás.

Egy másik amerikai csitri pilótalány New-York hídjai alatt repülve ejtette ámulatba a közönségét az 1920-as évek végén.  

6_20.jpg

süti beállítások módosítása