Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Kennedy és Betty Miller

2013. október 04. - Hölgypilota

A világ egykori leggyorsabb hölgyeként ismert Betty Miller amerikai pilótaként és autóversenyzőként is hiába állított fel rekordokat, mégsem tudott az űrbe kijutni.

16_4.jpg

A korabeli krónikák szerint nagyon korán, 12 évesen már egyedül repült.  18 évesen pedig már akár utasokat is szállíthatott volna egy légitársaságnál. Abban az időben azonban, a ’40-es években járunk, a női pilóták a nagyérdeműnek csak a légi bemutatókon mutathatták be tudásukat.

0_78.jpgBetty Miller azonban olyan bravúros mutatványokkal is elkápráztatta a közönségét, mint például a 3 méterrel a földfelszín feletti repülés közben a repülőgépe propellerével való szalag szétvágása. Nem csoda hát, hogy három egymást követő évben sorra nyerte a nemzetközi női műrepülő bajnokságokat.

14_14.jpg

Közben 1951-ben egy korábbi magassági rekordját is 9 ezer méterre javította a Piper Super Cub típusú repülőgépével. 

9_45.jpg

Tíz évvel később pedig az akkor 35 éves Betty már azzal sokkolta a világot, hogy az egyetlen nőként végigcsinálta a Mercury űrhajósok összes fizikai és pszichológiai tesztjét. Ennek eredményét a NASA még most is használja a női űrhajósok kiképzésében.

13_21.jpg

De mint tudjuk Tyereskova személyében az oroszok mégis megelőzték az amerikaiakat a női űrhajósok űrbe küldésével.

Két évvel később Betty Miller egy kétmotoros Piper Apache típusú repülőgéppel állított fel világrekordot. Ekkor Kaliforniából a Csendes-óceán felett egyedül, navigátor nélkül, három hét alatt repült Ausztráliába.

20_2.jpgRepülési eredményeinek elismeréseként John John Fitzgerald Kennedy és Lyndon B. Johnson amerikai elnök is kitüntette.5_109.jpg

Betty Miller később ugyan visszavonult a repüléstől, de a sebességmániáját a földön is folytatta. Ebben nagy szerepe volt a NASCAR alapító Bill France-nak, aki egyszer meghívta őt egy Daytona tengerparti autós gyorsasági versenyre, ahol Betty is kipróbálhatta magát.

3_115.jpg

4_110.jpg

Nemsokára a világ első női autós tesztpilótája lett.  1956-ban pedig az első nő volt, aki a Chevrolet Corvett autójával transzkontinentális sebességi rekordot is felállított a New York és Los Angeles közötti távolság mindössze két és fél nap alatti megtételével.

11_39.jpg

 A törékeny, kedves és csinos hölgy nemcsak versenyzett, hanem élete végéig népszerűsítette is az autómárkát. Óceánrepülésre korábban egy amerikai színésznő is vállalkozott.

 

süti beállítások módosítása