Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Beryl és az Atlanti-óceán

2013. október 16. - Hölgypilota

A brit születésű, Kenyában élő Beryl Markham volt az első pilótanő, akinek 1936-ban sikerült Angliából Észak-Amerikába repülni.

3_116.jpg

Kenyában együtt nőtt fel a bennszülöttekkel, majd meg tanult repülni és bozótpilótaként keresztül-kasul repült Afrikában. Később a Nairobi és London közötti útvonalat is lerepülte néhányszor.

1_116.jpg

A céltudatos és szókimondó hölgy ezzel ugyan egyes társasági körökben népszerűvé vált, de ő nagyobb hírnévre vágyott. Hollywoodi sztárként ünnepelt pilóta szeretett volna lenni.

Egyet fizet, kettőt kap

Ezért elhatározta, hogy megpróbálja átrepülni az Atlanti-óceánt keletről nyugati irányba. Ezt előtte többen is megpróbálták, de csak Jim Mollison kapitánynak sikerült 1932-ben.

11_41.jpgBeryl Markham a Vega Gull típusú repülőgépével 1936 szeptember 4-én reggel szállt fel az angliai Abingdonból, hogy nonstop New Yorkba repüljön.12_29.jpg

Erős ellenszélben, esőben, ködben és ónos esőben repült 20 órán keresztül, amikor elfogyott az üzemanyaga és a parttól alig néhány száz méterre egy mocsárba zuhant. 

13_22.jpg

A helyiek találtak rá és a sérüléseit is ők látták el. Beryl tőlük tudta meg és nem akarta elhinni, hogy az Egyesült Államok helyett Kanadában ért földet.

4_112.jpg

Ennek ellenére a bátor hölgypilótát a világ Hollywoodi sztárként ünnepelte.

5_111.jpg

8_61.jpg

7_84.jpg

A '30-as években két magyar is útnak indult, hogy átrepülje az Atlanti-óceánt.

süti beállítások módosítása