Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Gagarin, Tyereskova és a fülcsipkedés

2014. március 10. - Hölgypilota

Nyolcvan éve született a világ első űrhajósa, Jurij Gagarin. Ő irányította a földről a világ első űrhajósnője, Valentyina Tyereskova űrrepülését. Gagarin Valentyina rosszulléte miatt majdnem megszakítatta vele a három napos keringést, de Tyereskova furfangosan megnyugtatta, semmi komoly. 

gagarin1.jpg

Koroljov, az orosz űrpápa a mindössze száz ejtőernyős ugrásnyi repülési múltú szövőnőt, Tyereskovát választotta egy szuperszonikus vadászpilótanővel szemben az első női űrutazásra. A vasakarata miatt.

gagarin2.jpg

Az űrrepülés földi irányítására pedig Gagarint jelölte ki, aki a képen az űrrepülés ideje szerinti tornasorban az első, a hatodik pedig az egy szem nő.

Az ötven éve történt női űrrepülésről pár éve kezdték a kisebb problémákat is közzétenni. Feltehetően Tyereskova rövid időre többször elvesztette az eszméletét, még az étel is kijött belőle. De az űrhajósnő elviccelte a gondokat, Gagarin hiába keménykedett. Valószínűleg inkább másfél napig nem evett, de a programot teljesítette.

gagarin4.jpg

Egy ritkán látható felvételen a Földet érés után a szkafanderből kifejtve egyből enni kért, a leírások szerint a maradék űrkaját pedig gyorsan szétosztotta a helyi érdeklődő kazasztániak között. Így soha nem derült fény arra, mi történt pontosan.

Közvetve a gondok igazára utal, hogy húsz évig nem repült nő az űrbe.

gagarin3.jpg

További részletek a Mi fán terem az űrhajósnő című Repülni JÓ Füzetben. Korábban irtunk róla, hogy az űrben dolgozó űrhajósnő mellől elúszhat a szerszámos táska-retikül is.  

süti beállítások módosítása