Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Amelia Earhart 83 évvel ezelőtt repülte át az Atlanti-óceánt

2015. május 25. - Hölgypilota

Amelia Earhart 1932. május 20-án útravalónak egy adag húslevessel szállt fel, hogy a nők közül a világon elsőként repülje át az Atlanti-óceánt.

7_176.jpg

Lindbergh nyomában, aki öt évvel korábban elsőként szelte át az óceánt Amelia Earhart is Párizsba akart repülni. Egy átalakított egymotoros Lockheed Vega 5B típusú repülőgéppel szállt fel az amerikai Új-funlandról.

2_234.jpg

Amelia Earhart repülőgépe már a felszállás után vastag felhőrétegbe került és elromlott a magasságmérője. Erős oldalszélben éjszaka is repült, miközben a szivárgó üzemanyag a nyakába csorgott.

4_232.jpg

Végül 14 óra 56 perc repülés után Párizs helyett a 3260 km-re levő Észak-Írországban egy legelőn szállt le, hogy megkérdezze egy pásztortól, hogy hol van, majd örömmel továbbrepült Párizsba. Ahol az Amerikából jött repülőgépet a hagyományoknak megfelelően hatalmas tömeg várta.  A világszerte ünnepelt Amelia-t a sajtó Lindbergh után Lady Lindy-ként emlegette.

0_206.jpg

New-Yorkba visszatérve pedig hatalmas tömeg ünnepelte.

6_184.jpgAz Atlanti-óceánt átszelő piros repülőgépe a Smithsonian Institution National Air and Space Museum-ban, Washington D.C.-ben látható.

1_245.jpg

Korábban írtunk arról, hogy Amelia 1927-ben utasként már egyszer átrepülte az Atlanti-óceánt, repüléseiről pedig videókat is mutatunk.

süti beállítások módosítása