Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Amelia Earhart nem egy zsák krumpli

2014. április 26. - Hölgypilota

Charles Lindberg után egy évvel, 1928-ban Amelia Earhart először egy hidroplánon és csak utasként repülte át az Atlanti-óceánt.

 

4_159.jpg

A ’20-as évek végén egy gazdag amerikai hölgy azt tervezte, hogy hidroplánnal repül Európába. Bár családja lebeszélte erről, ő úgy döntött, hogy helyette egy másik hölgy repül majd.

5_160.jpg

A potenciális jelöltek között ott volt Amelia Earhart is, akinek akkor már több mint 500 repült órája volt.  

10_69.jpg

A hölgy ügynöke Amelia-tól 1928 áprilisában egyszerűen csak azt kérdezte, hogy szeretné-e átrepülni az Atlanti-óceánt.  A válasz természetesen igen volt.

6_124.jpg

Két hónap múlva a módosított, úszótalpas Fokker VIIb/3m típusú, Barátság névre keresztelt hidroplán sikeresen landolt Walesben, Burry Portban.

1_168.jpg

2_165.jpg

Leszállás után Amelia azt nyilatkozta, hogy a pilóták mellett ő csak olyan poggyász volt, mint akár egy zsák krumpli, de lehet, hogy egyszer még ő is megteszi ezt az utat.0_129.jpg

Amelia Earhart alig négy év múlva bebizonyította, hogy nem csak egy zsák krumpli. 1932-ben a hölgypilóták közül a világon elsőként egyedül repülte át az Atlanti-óceánt. Anno hidroplánok a Balatonon és a Dunán is voltak.

süti beállítások módosítása