Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Anno filmvetítések a fedélzeten

2015. június 08. - Hölgypilota

Már a némafilmek korában is nézhettek az utasok filmet repülés közben, sőt egy kísérletben már élőzene kíséret is volt 1925-ben.

1_247.jpgAmi akkor nagy szenzációnak számított, mivel még zongora sem volt a fedélzeten, mint mozikban. 7_178.jpg

Az első ilyen kísérletet egy 1926-os tudományos magazin így szemléltetett. 0_208.jpg

Az Imperial Airways egyik Németország felett repülő járatán az Elveszett világ című némafilmet vetítették le az utasoknak.  A vetítéshez a film zenéjét a rádió stúdiójában élőben játszó Berlini Filharmonikusok szolgáltatták, mely ezzel egy időben egy fedélzeti hangszórón keresztül volt hallható. 3_238.jpg

Bár az utastér hangszigetelésének hiányában, az erős motorzajban a zene alig volt élvezhető, de ezt akkor senki sem bánta.  A korabeli magazin arról is beszámolt, hogy a pilótának állandóan a sűrű felhőket kellett keresni, hogy a pilótafülke előtt kifeszített vásznon legalább félhomályban lehessen is látni valamit. 4_234.jpg

A 90 évvel ezelőtti kísérlet után még hosszú évtizedekig kellett várni arra, hogy a menetrendszerinti járatokon általánossá váljon a filmvetítés.

10_99.jpg

Az első ilyen légitársaság a Trans World Airlines (TWA) volt, amelyik 1961-ben a New-York - Chicago járatain az első osztályon utazóknak mindig vetített valamilyen 16 mm-es filmet. Később ugyan elterjedt más légitársaságoknál is, de még sokáig nem volt semmilyen választási lehetőség és az egész fedélzet ugyanazt a filmet nézhette csak.

Korábban írtunk egy hölgyről, aki pilótanő Abu Dhabiban és arról is, hogy filmet készítenek az Airbus 320 Hudson folyóra szállásáról.

süti beállítások módosítása