Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Az amerikai védelmi ipar hercegnője

2015. december 12. - Hölgypilota

A patinás nevű amerikai Lockheed Martin katonai konszern Marillyn Hewson elnök-vezérigazgatónő vezetése alatt nemrég megvette a szintén patinás nevű Sikorsky helikopter gyárat, de nem lett háromnevű a konszern.

hewson1.jpg

A képen az elnök asszony az új szerzeményt szimbolizáló Marine One amerikai elnöki helikopterrel, amely Sikorsky gyártmány. A bevásárlás nemcsak katonai erősödést, hanem az üzleti helikopterek felé való nyitást is jelenti.

Marillyn Hewson egy híres magazin toplistáján a világ legerősebb asszonya, ami nem csoda, ha megnézzük a konszern néhány katonai repülési termékét.

uu2.jpg

Napjainkban modernizálnak két ősrégi ötven év feletti katonai repülőgépet. Felül a húsz kilométernél magasabban repülő  Lockheed U2 kémrepülőgép, alul pedig a Lockheed C130 Hercules katonai szállítógép.

hercules.jpg

A legfrissebb vadászgépük pedig az F22 Raptor után az F35 Lightning II ötödik generációs, egy hajtóműves könnyű vadászbombázó. De itt sem látható a hölgy a vadászbombázó mellett, csak háttérfotó jelzi az F35-tel, ki ő valójában.

hewson2.jpg

Érdekes Hewson asszony imidzsének felépítése. Egy kedélyes, mindig mosolygó úrhölgy, aki fegyvereket gyárt, de nincs róla olyan fénykép, ami ehhez kapcsolná.

Az elnök asszony több mint harminc éve dolgozik a cégnél, noha csak pár éve első számú vezető. de ez idő alatt már megduplázta a cég részvényeinek piaci értékét akkor, amikor az amerikai költségvetés katonai megszorításokkal élt. Bár nyilván ők is lobbiznak ennek megváltoztatásán.

hewson3.jpg

A konszern a nano technológiától a robotokon és drónokon át az űriparig rengeteg mindennel foglalkozik. A vásárlással mégis fontos a történelmi ereklyék begyűjtése, akárcsak a Boeing hatalmassá válásánál. A Sikorsky a Black Hawk és mások mellett kifejlesztette a helikopterek sokadik generációját, ami majdnem ötszáz kilométerrel repül óránként.

raider1.jpg

A katonai változat mellett nyitnak az alsó képen látható Sikorsky X2-nek nevezett tolólégcsavaros technológia demonstrátor nyomán az üzleti szféra felé is. Ezek a repülőgépek már konvertiplánok, egy helikopter és repülőgép előnyeinek egyesítése, mert a toló légcsavar adja meg azt a pluszt, ami ehhez a nagy sebességhez kell.

sikorskyx2.jpg

A két történelmi név nem először játszik egy csapatban. A második világháború előtt a Pan American legendás légitársaság óceánokat átrepülő hidroplán klipperei között volt Sikorsky és Martin is, utóbbi a híres Martin 130 China klipper a képen.

china_clipper.jpg

A légi iparban egyre több a női vezető, irtunk már a fapados vezérnőkről és a heli-repülőgépekről, köztük a Sikorsky X2 fejlesztéséről is.

süti beállítások módosítása