Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

Boeing tesztpilótanője

2021. május 19. - Hölgypilota

Az 59 éves Heather Ross mostanában a mini Jumbonak is nevezett Boeing 777X berepülését végzi.

btesztcim.jpg

Heather az egyetem elvégzése után 1985-ben először a Boeingnél dolgozott, ahol kezdetben repülési teszteket elemzett az utastérben, de szeretett volna a pilótafülkébe kerülni.

bteszt2.jpg

Az előre lépésre nem itt, hanem a hadseregnél volt lehetősége. Váltott, igy az Egyesült Államok Légierejében képezték ki pilótának teherszállítógépekre.

btsztc5.jpg

Lockheed Martin óriás teherszállító géppel, a C-5 Galaxy-val a Sivatagi Pajzs és a Sivatagi Vihar művelet során repült Szaúd-Arábiában, Irakban és Kuvaitban is.

bteszt747.jpg

Majd háborús veteránként civil repülésre váltott. A United Airlines légitársaságnál került be először a Boeing pilóta fülkéjébe. Végigjárta a Boeing gép-létrát, a kisebb 727 és 737 típusok után a Jumbot, az óriás  Boeing 747 gépet vezette. 

10_168.jpg

Nagy örömére a Boeing visszahívta a 787-es álomgép a Dreamliner tesztpilótájának. Először a szimulátorban nyúzta a Dreamlinert, majd a szűzrepülés után a levegőben is repülte különböző feladatokkal.  

bteszt3.jpg Egyik arca volt 2012-ben a Dreamliner világkörüli bemutató programjának.

bteszt4.jpg

Heather Ross volt a felelős a Boeing részéről a Dreamliner 787-8 és a nagyobb Boeing 787-9-es változat hatósági engedélyezési folyamatában.

bteszt2gep.jpg

Ross kapitány a berepülések során két kiemelkedő élményre emlékszik. Az egyik a leszálláskor felhajló kompozit szárnyak biztonságának ellenőrzése. A másik az akkumulátor tüzek utáni változtatások berepülése. 

A Dreamliner gyártásba kerülését követően új programba került, kinevezték a Boeing 777X fejlesztése helyettes főpilótájának. 

bteszt1.jpg

A mini Jumbo-nak is nevezett Boeing 777X típussal az amerikai repülőgépgyár az Airbus A350 legnagyobb változata kihívására válaszolt. 

A Boeing 777-es régi bevált típus, annak X jelű modernizálása során az amerikai repülőgépgyár hasznosította a Dreamliner sikerét hozó új építési elveket.

btesztb9.jpg

Korábban írtunk az Airbus legfiatalabb tesztpilótájáról, a világ leghosszabb kereskedelmi járatát tesztelő kapitánynőről is. Ajánljuk végül a Boeing városában, Seattle-ben a Repülések Múzeumában és egy osztrák tavon az RC hidroplán találkozóról készült videóinkat.  

süti beállítások módosítása