Nők a repülésben

Hölgypilóták

Hölgypilóták

A világ legidősebb űrhajósa egy nő

2021. július 21. - Hölgypilota

Wally Funk 82 évesen tegnap járt az űrben, kiképzett űrhajósként 60 évet várt erre.

funk22.jpg

Néztük tegnap az élő közvetítést, ahol 10 percig tartott az űrutazás. 

funk11.jpg

A tiszteletbeli űrnagyi, aki a repüléssel kötött házasságot, a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos meghivására vett részt az űrutazáson. Az idős hölgy igazából Sir Richard Bransonnak köszönheti ezt az űrutazást, aki 9 nappal korábban elhalászta Bezos elöl a milliárdosi világelsőséget.

oltony77.jpg

Bezos ráhajtott a lehetséges maradék rekordokra, Wally Funkot hívta meg azonnal. Tegnap az űrkabinban így a világ legidősebb űrhajósa, Wally, és legfiatalabbként egy 18 éves srác, valamint Jeff Bezos és Bezos testvére, Mark utazott. Így egycsapásra három rekordot könyvelhetett el.launcs55.jpg

Mit láttunk ebben a tíz percben? Bezos texasi birtokán levő Blue Origin kilövőhelyről hagyományos módon indult az űrutazás. Alul rakéta, rajta az űrkabin, amit egy robot vezetett. Félelmetes volt a gyorsulás, hamar elérték a 3 Mach körüli sebességet. Ekkor levált a rakéta, ami a saját lábán visszatért a kilövőhelyre.

kalyha33.jpg

Az űrkabin pedig mint egy eldobott kő, repült tovább felfelé, ekkor már az űrhajósok lebegtek a súlytalanságban, amiről sajnos csak hangokat hallottunk, képet nem láttunk. Majd fogyott-fogyott a sebesség, a nulla sebességet kb. 350 ezer láb körüli magasságon érték el. Ez több mint 106 kilométer, így ők átlépték a Kármán Tódórról elvezett Kármán vonalat, a 100 kilométert, az űr alját.

negyen99.jpg

Majd elkezdtek süllyedni, így 3-4 percig élvezhették a lebegést és láthatták a Föld görbületét. Majd visszafeküdtek az ülésekbe és kisebb sebességgel süllyedtek vissza a Föld felé. Majd földközelben kinyílott a három ejtőernyő, ami puhán visszahozta őket Bezos birtokának homokjára.

dupla44.jpg

Wally Funk 60 évvel ezelőtt részt vett a Mercury 13 programban, ahol nőket képeztek ki űrhajósnak. Akkor nem engedték az űrbe, pedig vadászpilótaként és oktatóként több mint 20 ezer órát repült. Érdekesség, hogy 10 évvel ezelőtt lefoglalta jegyét Branson Virgin Galactic cége által szervezett űrutazására is, akkor Branson is fényképezkedett  vele.

bransonnal66.jpg

Wally Funkról sugárzott a boldogság a  földet érés után. Tegnap a búcsúképen látható sajtótájékoztatón azt mondta, szívesen visszamenne hosszabb űrrepülésre is. Lehet, hogy a SpaceX Crew Dragon űrhajóján elviszi őt a NASA a Nemzetközi Űrállomásra?

mamaduma66.jpg

Korábban írtunk a milliárdosok űrharcáról. Videót állítottunk össze Branson űrugrásáról. Végül korábbi videónkat ajánljuk Jeff Bezos Blue Origin űrcégéről.

 

süti beállítások módosítása